Як витратити чверть мільярда за півроку: партійні лайфхаки

19.10.2018 19:45   -
Автор:

Завдяки держфінансуванню суми видатків парламентських партій зросли в 16,5 разів порівняно з 2016 роком. Беззаперечним лідером у частині пропаганди стала «Батьківщина», яка за перші півроку витратила на цілі 47% всіх своїх видатків.
Про це пише “ГЛАВКОМ“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Ось вже два роки як шести партіям-щасливчикам, що пройшли у 2014 році до парламенту, вдається отримувати кілька десятків, а то й сотень мільйонів гривень в рік з державного бюджету.
Як освоюються ці гроші та що входить в список улюблених видатків парламентських партій?
Після запровадження фінансування партій з державного бюджету, вони щокварталу отримують мільйони на підтримку своєї статутної діяльності, визначення якої у законодавстві відсутнє.
Ця прогалина досі викликає низку небезпідставних побоювань щодо зловживань з боку партій, а саме витрачання бюджетних коштів не на розбудову партійних структур (розвиток і утримання осередків, виплату заробітної плати секретаріату, навчання тощо), а виведення коштів через фіктивні договори, збагачення наближених до партії осіб, що в перспективі може звести нанівець весь інститут державного фінансування і цілі, що ставилися під час його запровадження.
Особливо загрозливо це припущення виглядає, якщо поглянути на суми видатків, які зросли в 16,5 разів порівняно з початком 2016 року: так, за перше півріччя 2016-го партії, які працювали лише власним коштом, витратили 14,2 млн грн, тоді як за перше півріччя нинішнього року ця сума сягнула 235,5 млн грн.

Крім того, попереду ще два квартали та традиційний «злив» коштів наприкінці року: законодавча заборона накопичувати кошти, отриманих партією від держави після завершення звітного року, і необхідність повернення невикористаних грошей назад перетворює останній квартал на суцільний «шопінг-марафон». Тому 2018 рік має всі шанси стати рекордним щодо затратності.
Проте позитивним є те, що навіть попри нечіткість законодавства та фактичну вседозволеність, політичні сили протягом останніх кварталів витрачають кошти на цілі, які насправді мають сприяти їхньому розвитку та забезпеченню стабільної роботи, що для нас – громадян – така-сяка гарантія колись дочекатися на сформовану політичну систему, а не новий перелік проектів перед кожними виборами.
На що ж партії витрачали кошти найбільше за останні півроку?

ТОП-5 усіх видатків партій за два квартали 2018 року виглядає так: пропаганда, утримання осередків, зарплата, оренда офісів та матеріальні витрати.
Всі ці позиції обов’язкові для нормального функціонування партії, адже демонструють, що врешті частина партій (наразі тих, які отримують «пряник» від держави) показує свої офіси та працівників, фінансує діяльність своїх представництв за межами Києва та оплачує всі супровідні витрати (наприклад, канцелярські товари, страхування, витрати на воду, електроспоживання і т. д.). Щокварталу зменшується кількість витрат, які тяжко обґрунтувати раціонально: як, наприклад, 1,2 млн грн, витрачені «Батьківщиною» у 2017 році на оплату туристичних послуг: бронювання готелів, авіаквитків, оренду ВІП-залів. Або 302 тис. грн, які Радикальна партія Ляшка витратила на покупку плащів-дощовиків.
Пропаганда
Наближення президентських і парламентських виборів відчутно позначилось на витратах на партійну пропаганду: вже другий рік поспіль ця позиція на лідируючих позиціях. У 2017 році на видавничу діяльність та різного роду рекламу партії витратили 103,03 млн грн, що склало 22,7% всіх їхніх видатків. Практично на такому ж рівні ці витрати залишались і в першому півріччі цього року, потягнувши 52,6 млн грн та 22,5% всіх трат.