Xiaomi заблокувала смартфони в Криму

11.09.2021 10:33   -

Виробник смартфонів Xiaomi заблокував свої апарати в окупованому Росією Криму, а також на Кубі, в Ірані, Сирії, Північній Кореї та Судані, які потрапили під санкції країн Заходу, – повідомляє XDA-developers.

Користувачі смартфонів в соцмережах із зазначених регіонів поскаржилися на відключення нових апаратів і повідомлення про те, що політика Xiaomi «Політика Xiaomi не дозволяє продавати або надавати продукт на територію, на якій ви намагалися його активувати. Для отримання додаткової інформації зверніться безпосередньо до роздрібної торгівлі».

Телефонний блок Xiaomi на Кубі

Імовірно, Xiaomi таким чином почала боротьбу з нелегально ввезеною продукцією, але теоретично це може торкнутися куди більше користувачів по всьому світу. Поки під блокування потрапило лише певне коло власників смартфонів.

Користувачі на форумах у соцмережах зазначають, що блокування можна обійти після перепрошивки операційної системи. Також блок не працює на апаратах, які були активовані в інших регіонах, а потім ввезені на «закриті» території. Але наразі ми не можемо перевірити ці твердження.

Варто зазначити, що в Умовах та положеннях Xiaomi чітко зазначено, що це забороняє покупцям експортувати телефони до обраних регіонів: 

“Покупець не експортуватиме жодний товар, придбаний у продавця, у будь-яку країну чи територію, якщо це заборонено законами про експортний контроль. Заборонені країни та території включають Кубу, Іран, Сирію, Північну Корею, Судан та Крим. Якщо покупець планує експортувати будь-яку продукцію, придбану у продавця, в іншу країну, то перед цим покупець повинен отримати необхідні експортні ліцензії (або інші державні дозволи).”

В кінці серпня 2021р аналогічна функція з’явилася і в смарт-телевізорах Samsung. Згідно з офіційною заявою корейського вендора, дана функція була впроваджена в телевізори для боротьби з їх крадіжками. Однак вона цілком може спрацювати і на пристроях придбаних в окупованому Криму. Тоді власнику доведеться доводити факт купівлі поза межами Криму, тобто шукати чеки або виписки по карті. У разі успіху на розблокування потрібно до 48 годин, а в разі невдачі доведеться купувати новий телевізор.

Раніше сервіс з бронювання житла Booking.com закрив можливість онлайн-бронювання готелів у Криму. За спроби зарезервувати готель, гостел чи квартиру на півострові на сайті з’являється повідомлення: “На жаль, в даний момент на нашому сайті неможливо забронювати проживання в Криму з метою відпочинку”.