Визначено чесні ЗМІ

30.09.2021 16:24   -

Інститут масової інформації (ІМІ) оновив «білий список» загальнонаціональних сайтів, які подають майже 100-відсотково якісну інформацію.

До списку станом на вересень 2021-го ввійшли 10 ЗМІ: «Суспільне», hromadske, «Ліга», «Українська правда», «Укрінформ», «Радіо Свобода», «Дзеркало тижня», НВ, «Еспресо» та «Бабель». Останні три є новачками списку.

Глибинний моніторинг онлайн-медіа ІМІ проводить раз на пів року.

На першому етапі дослідження 50 популярних українських онлайн-медіа, відібраних на основі даних попередніх моніторингів ІМІ, SimilarWeb та Gemius, оцінювалися на предмет наявності маніпуляцій, фейків, чорного піару.

На другому етапі дослідження медіа, які пройшли перший етап, аналізувалися за такими критеріями: стандарти балансу, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, наявність на ресурсах джинси, сексизму та мови ворожнечі, а також на предмет прозорості – наявності на сайті контактів, редакційних політик, фінансової прозорості. 

За результатами аналізу, рівень дотримання професійних стандартів на ресурсах, які ввійшли до «білого списку», в середньому становить близько 96%. У центральній стрічці новин на цих сайтах не виявлено джинси (хоча траплялися матеріали з неналежним маркуванням), мови ворожнечі, сексизму та фейків.

Нагадаємо, у лютому 2021-го до «білого списку» потрапили вісім ЗМІ.

На зображенні може бути: текст

17 листопада 2020 року Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ), Центр прав людини Zmina та Інститут масової інформації повідомили, що запустять проєкт «Медіа фуфло», у межах якого складуть «чорний список» ЗМІ, блогерів, сторінок у соцмережах та телеграм-каналів, які розповсюджують фейки, маніпуляції та дезінформацію про журналістів, правозахисників і громадських активістів.