Виробники вакцин проти COVID-19 допоможуть бідним країнам провести щеплення

23.01.2021 10:52   -

У п’ятницю Pfizer зобов’язався поставити до 40 мільйонів доз вакцини проти COVID-19 цього року для зусиль, які підтримує Всесвітня організація охорони здоров’я, щоб отримати доступні знімки для бідних та країн із середнім рівнем доходу, – повідомляє Associated Press.

Угода є поштовхом до глобальної програми, відомої як COVAX, оскільки заможні країни розкупили більшість мільйонів майбутніх вакцин.

Зобов’язання, проголошене на віртуальній прес-конференції, що відбулася в Женеві, що базується на ВООЗ, вважається важливим, оскільки Pfizer та її партнер BioNTech минулого місяця отримали перші надзвичайні дозволи від ВООЗ та Американської адміністрації з контролю за продуктами та ліками.

На початку цього тижня генеральний директор ВООЗ Тедрос Адганом Гебреісус(Tedros Adhanom Ghebreyesus) розкритикував виробників вакцин за те, що вони отримують прибуток від пандемії та забезпечують переважно заможні країни.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреісус заявив, що нерівність в отриманні вакцин від коронавірусу серед країн з високим і низьким рівнем доходу загрожує провалом боротьби з пандемією.

40 мільйонів доз Pfizer – для вакцини, яка вимагає двох доз – це крихітна частинка того, що потрібно для COVAX, метою якого є вакцинація мільярдів людей у ​​92 країнах з низьким та середнім рівнем доходу.

Під час прес-конференції в п’ятницю Тедрос заявив, що зобов’язання Pfizer і близько 150 мільйонів доз вакцини, розроблених AstraZeneca та Оксфордським університетом, можуть дозволити COVAX розпочати доставку доз у лютому до завершення угоди про поставку з Pfizer та затвердження термінового використання вакцини AstraZeneca. За його словами, глобальна програма готується до кінця року поставити 2 мільярди доз вакцин, які раніше були закладені AstraZeneca та іншими виробниками вакцин.

Раніше нью-йоркська Pfizer Inc. не зобов’язувалась надавати свою вакцину проти COVID-19 бідним країнам, не отримуючи прибутку під час пандемії, як це зробила пара конкурентів.

Однак Pfizer та німецька компанія BioNTech заявили, що надаватимуть свою вакцину COVAX за невідомою “некомерційною ціною”. Компанії все ще повинні укласти угоду про поставку, яка охоплює розподіл, але дози повинно бути доставлено впродовж 2021 року, починаючи з лютого.

“Сьогодні ми пишаємося можливістю надати дози, які підтримуватимуть зусилля COVAX щодо вакцинації медичних працівників із високим ризиком впливу в країнах, що розвиваються, та інших вразливих групах населення”, – сказав генеральний директор Pfizer Альберт Бурла.

Доктор Сет Берклі, генеральний директор GAVI, Альянсу вакцин, який веде закупки та доставку вакцин для COVAX, назвав угоду “великим кроком на шляху до рівного доступу до вакцин”.

Pfizer та BioNTech заявили, що також допоможуть системам охорони здоров’я впоратися з вакциною, яка вимагає надмірного холоду задля зберігання.