Виповнюється сім років з часу збиття літака «Боїнг-777» російською ракетою бригади Збройних сил Росії, яка базується під Курськом

17.07.2021 10:54   -

Напередодні річниці загибелі літака Європейський союз вкотре закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття пасажирського авіалайнера рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines російськими гібридними силами над окупованою частиною Донбасу 2014 року, – йдеться в заяві Євроради.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз чекає, коли Росія буде повністю співпрацювати з правоохоронцями, які мають встановити винних і притягти їх до відповідальності, через тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами й Росією стосовно збиття рейсу MH17.

«Нагадуючи про свої попередні заяви, Європейський союз… очікує, що Росія прийме свою відповідальність і буде повністю співпрацювати з зусиллями, що мають на меті встановити винних і притягти їх до відповідальності, через тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами й Росією стосовно збиття рейсу MH17», – мовиться в заяві від імені Євросоюзу верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля з нагоди сьомих роковин трагедії, які вшановують 17 липня.

«Євросоюз досі відчуває глибоке співчуття до всіх, хто втратив своїх близьких, і готовий підтримувати зусилля для встановлення істини та притягнення винних до відповідальності», — заявив Боррель.

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 людей — загинули. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує, але висуває суперечливі версії події.

Нідерланди. Реконструкція літака рейсу MH17

Розслідування встановили, зокрема, що літак був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й зенітній ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка базується під Курськом, і напередодні трагедії був перевезений до окупованої частини Донбасу через непідконтрольну Києву ділянку кордону з Росією, а найближчої ночі після збиття літака повернутий назад до Росії.

Міжнародна слідча група висунула звинувачення росіянам — генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).

Росія причетна до війни на Донбасі, – прокурор у справі збиття літака MH17  у залі суду - 24 Канал

26 травня 2021 року суд у справі MH17 завершив попереднє засідання. Судді та адвокати відвідали військову авіабазу Гілзе-Рейн у Нідерландах, де зберігаються уламки літака. Вони оглянули реконструйовану передню частину літака, зокрема кабіну пілотів.

7 червня суд Гааги почав розгляд справи по суті. На слуханнях суд зосередиться на обговоренні трьох ключових питань: чи був рейс MH17 збитий ракетою з «Бука», чи була випущена ракета із сільськогосподарського поля неподалік Первомайського та чи брали в цьому участь обвинувачені.

8 червня в суді давали показання свідки. Один з них розповів, що бачив постріл «Бука» і падіння лайнера. 9 червня в суді представили нові записи переговорів бойовиків про транспортування «Бука».

Перший кримінальний судовий процес над першими чотирма обвинуваченими в збитті літака рейсу MH17 почався за першими результатами кримінального розслідування, яке веде в Нідерландах міжнародна Спільна слідча група (JIT), 9 березня 2020 року в спеціальному судовому комплексі на території летовища Схіпгол біля Амстердаму. Цей процес, який веде Окружний суд Гааги, з перервами триває далі.