“Винахідливий” гвинтокрил встановлює рекорди на Марсі

27.04.2021 09:22   -

Це був найшвидший і найдовший політ, повідомляють в НАСА, – повідомляє space.com.

Швидкість та висота польоту “Ingenuity” цього разу перевищила показники, на які він виявився здатним під час тестувань на Землі.

Дані про політ надійшли в Лабораторію НАСА в Пасадені, штат Каліфорнія. Марсохід Perseverance («Наполегливість») зняв політ гелікоптера за допомогою однієї зі своїх камер та надіслав знімки в лабораторію.

Марсовий гелікоптер НАСА  «Ingenuity» (укр. Винахідливість) встановив новий рекорд, пролетівши 50 метрів (164 фути) горизонтально зі швидкістю 2 метри на секунду (близько 4,5 миль / год), у неділю, 25 квітня 2021 року, під час попередніх польотів він рухався зі швидкістю 0,5 м/с. Цього разу він пішов швидше і далі, ніж у попередні польоти . Він піднявся на висоту 5 футів (5 метрів) – на ту саму висоту, що й другий політ. Потім він направився на 50 метрів (164 фути) на північ і повернувся на землю на поле братів Райт. Загальний час польоту становив близько 80 секунд, і він здолав загальну відстань 100 метрів (330 футів).

Марсохід Perseverance є комунікаційним посередником між гелікоптером та командою НАСА на Землі, крім того він документує кожний рух гелікоптера. Повна зйомка третього польоту буде опублікована НАСА вже у наступні дні.

«Цим польотом ми демонструємо критично важливі можливості, які уможливлять повітряний вимір наших майбутніх місій на Марс», – сказав один з керівників НАСА Дейа Левері.

Команда Марсового вертольоту сподівається на планування свого четвертого польоту за кілька днів.

Ось повне відео про те, як “марсоліт” летить швидше і далі, ніж у попередні рейси. Це відео також включає 3 аерофотознімки Марса, зроблені вертольотом під час другого польоту.