В’ятрович: “Дніпропетровщину не перейменували через вибори”

04.10.2019 12:15   -
Автор:

Верховна Рада не встигла перейменувати Дніпропетровську область через дочасні вибори, заявив в ефірі програми Bihus.Info “Рольові Ігри” Володимир В’ятрович, колишній директор Інституту національної пам’яті.
“Ми намагалися привертати до цього увагу і мали підтримку з боку спікера Андрія Парубія. І, в принципі, ми встигали (перейменувати область – ред.). У вересні мало відбутися голосування, яке мало б поставити крапку в цих процесах”, – заявив Володимир В’ятрович.
Втім, за його словами, на перешкоді стало те, що новообраний президент Володимир Зеленський розпустив Верховну Раду. За його словами, процедуру перейменування Дніпропетровської області розпочали ще у 2016 році.
“Процедура була доволі тривалою. Вона передбачала спочатку голосування на подання в Конституційний Суд, потім – розгляд в Конституційному Суді, і потім вже голосування конституційною більшістю в парламенті. Відповідно, як мінімум рік у нас справді забирала ця процедура”, – пояснив екс-директор Інституту національної пам’яті.
На зауваження ведучого Данила Мокрика, що за такими підрахунками рік мав минути ще у 2017 році, а Верховну Раду розпустили аж у 2019, Володимир В’ятрович відповів: “Для парламенту, очевидно, це не було одним із пріоритетних завдань”.
Нагадаємо, що місто Дніпропетровськ перейменували на Дніпро ще у травні 2016 року. Це рішення Верховна Рада прийняла в рамках процесу декомунізації. Однак область так і залишилася Дніпропетровською.