Вулкан TAAL заворушився

02.04.2021 10:33   -

Вулкан TAAL зареєстрував більше землетрусів та викидів більше газу за останні 24 години, що є ознаками вибуху, заявив у середу державний Філіппінський інститут вулканології та сейсмології (Phivolcs), – повідомляє sott.

Philippines volcano: Thousands evacuated as Taal spews ash | RSS24.news -  World News Network

На основі вулканічної мережі Тааль (TVN) було зафіксовано 212 землетрусів, у тому числі 168 поштовхів тривалістю від однієї до 20 хвилин та 44 вулканічні землетруси низької частоти.

За словами керівника Phivolcs Ренато Солідума, вулкан у провінції Батангас викинув близько 229 тонн діоксиду сірки.

Посилення заворушень може призвести до виверження, і порадив “всім зацікавленим залишатися пильними”.

“Той факт, що у нас зафіксовані вулканічні поштовхи та тривалий фоновий тремор, вищий за нормальний рівень викидів діоксиду сірки 923 тони на добу, повільне, але стійке надування вулкана все ще свідчить про магматичну активність на невеликій глибині під вулканом”, – сказав він.

За словами сейсмологів, така кількість поштовхів вказує на магматичну активність на невеликій глибині під вулканом, тому на острові діє друге попередження. Воно означає, що вулканічний землетрус або викид вулканічного газу можуть раптово статися і зруйнувати околиці острова вулкана Тааль. Місцевим жителям рекомендують не відвідувати острів, пілотам змінити маршрут та уникати повітряного простору над вулканом, а місцевим рибалкам покинути територію навколо острова.

Минулого тижня було зафіксовано близько 302 вулканічних землетрусів, що було найвищим показником після того, як вулкан Тааль був підданий “підвищеним заворушенням” після ряду поштовхів.

Вхід на острів вулкана Таал (TVI) та його зону постійної небезпеки (PDZ), особливо в районі головного кратера та тріщини Даанг Кастіла, суворо заборонений.

A Homecoming at Taal Volcano: 'Everything's Gone in the Blink of an Eye.' -  The New York Times

Зазначається, що підрозділам місцевого самоврядування поблизу ТВІ було рекомендовано постійно оцінювати та посилювати готовність раніше евакуйованих сіл навколо озера Таал на випадок нових вивержень.

Органи цивільної авіації повинні порадити пілотам уникати польоту поблизу вулкана, оскільки попіл та балістичні осколки, що летять в повітрі, можуть спричинити небезпеку для літаків.

Live: Taal Volcano near Manila erupts, spewing ash and steam - CGTN

Тааль — один з найактивніших вулканів в Південно-Східній Азії. Щороку туди приїжджають тисячі туристів, щоб побачити кратер та озеру.

30 січня 1911 року сталося найсильніше у XX столітті виверження Таалу. Тоді загинули 1335 осіб, а всього за 10 хвилин загинуло все живе на відстані до 10 км. Хмару попелу бачили з відстані 400 км. Виверження в 1974 році тривало кілька місяців.

13 січня 2020 року вулкан також прокинувся і місцева влада оголосила евакуацію мешканців розташованих поблизу населених пунктів. Тоді внаслідок виверження вулиці населених пунктів, розташованих поблизу вулкана, вкрилися товстим шаром попелу. Місцевим жителям рекомендовано виходити на вулицю в медичних масках.

Тааль вважається “складним вулканом” — це означає, що у вулкана не один канал або кратер: крім основного на схилах вулкана є ще кілька кратерів (каналів виверження), місце розташування яких з плином часу змінюється.