Вулкан прокинувся знову

03.12.2021 11:39   -

У середу після 30-годинного затишшя вулкан на Ла-Пальма на Канарських островах переживав період «інтенсивної активності», кажуть вчені.

За даними Іспанського військового підрозділу з надзвичайних ситуацій, пауза діяльності стала третім випадком, коли головний конус перестав випускати лаву з моменту початку виверження 19 вересня.

Сейсмічна активність на іспанській Ла-Пальма побила всі рекорди з моменту початку виверження. Національний географічний інститут (IGN) зафіксував близько 130 землетрусів з півночі до ранку середи.

«Ми дуже далекі від тих даних, які дають нам надію, що виверження закінчується, і я думаю, що тенденція до завершення все ще відчайдушно повільна», — сказав Девід Кальво, вулканолог і представник Вулканологічного інституту Канарських островів (Involcan).

За словами вулканологів, рівень викидів двоокису сірки залишається високим.

Потоки лави частково або повністю пошкодили близько 2860 об’єктів по всьому острову та випалили близько 1147 гектарів землі, згідно з супутниковими знімками, опублікованими Службою управління надзвичайними ситуаціями Copernicus.

Кумбре В’єха зараз погрожує поглинути парафіяльну церкву, яка досі пережила виверження.

Руйнівна діяльність головного конуса супроводжується новими тріщинами, які загрожують навколишнім будинкам, які досі уникали потоків лави.

Постраждала площа оцінюється в 1134 га.