Всі медалі з маунтинбайку взяли швейцарки, а українка, з особистим рекордом, посіла восьме місце

27.07.2021 15:18   -

Уперше за 100 років весь подіум на Олімпіаді у велоспорті зайняла одна країна. Це стало можливо під час змагання з маунтинбайку, які проходили серед жінок. Всі три медалі стали дебютними для Швейцарії. До цього моменту серед представників цієї країни на олімпійський п’єдестал у маунтинбайку піднімалися лише чоловіки.

На Олімпійських іграх-2020 у Токіо всі медалі в змаганнях із маунтинбайку серед жінок завоювали спортсменки з Швейцарії. Дебютне олімпійське “золото” в кар’єрі здобула чотириразова чемпіонка світу Йоланда Нефф, тоді як другою та третьою фінішували її партнерки по збірній Зіна Фрай та Лінда Індерганд.

Швейцарки заняли весь пьедестал в кросс-кантри на Олимпиаде - Спорт РИА  Новости, 27.07.2021

Таким чином уперше в олімпійській історії маунтинбайку одна країна зайняла весь подіум. Такого раніше не траплялося ні в жіночих, ні в чоловічих змаганнях.

Українська велогонщиця Яна Беломоіна посіла восьме місце під час виступу на Олімпійських Іграх у Токіо, змагаючись у маунтинбайку.

Олімпіада у Токіо стала третьою для українки в кар’єрі. Беломоіна змагалася у 2012 та 2016 роках, причому на Іграх у Ріо-де-Жанейро змогла потрапити у топ-10, фінішувавши на дев’ятому місці.

На Олімпіаді-2020 у жіночому маунтинбайку змагалися 38 велогонщиків. Вони мали подолати дистанцію 20.55 кілометри – стартове коло (1.3 км) та ще п’ять по 3.85 км. Перед цим велосипедистки мали подолати повноцінні шість кіл, але організатори змагань вирішили скоротити стартове коло.

Беломоіна на Олімпіаді-2020 отримала 10-й номер. Головною конкуренткою українки була остання чемпіонка Європи – швейцарка Йоланда Нефф, якій Яна поступилася на континентальній першості у 2019 році. Змагалася у Токіо і шведка Йенні Рісведс – олімпійська чемпіонка Ріо-де-Жанейро.

Українська велогонщиця вела боротьбу за високі місця до останнього. На старті гонки Беломоіна потрапила під завал, відкотившись на 17-у сходинку. Проте поступово почала відігравати позиції.

Перед четвертим колом Беломоіна вже була у топ-10. А місця у топ-3 зайняли представниці Швейцарії, причому Йоланда Нефф мала суттєву перевагу над своїми співвітчизницями – Ліндою Індергранд та Зіною Фрей.

На заключне коло Беломоіна пішла восьмою і продовжувала нарощувати перевагу. Менш, ніж за три кілометри до кінця відставання українки від сьомого місця складало 20 секунд.

Проте випередити найближчу переслідувачку британку Іві Річардс українка не змогла. На фініші Беломоіна показала час 1:19.40 годин, посіла 8 місце з 28, які дісталися фінішу, хоча стартувало 37. А всі місця на подіумі втримали представниці Швейцарії.

Маунтинбайк, жінки:

  1. Йоланда Нефф (Швейцарія) – 1:15:46 години
  2. Зіна Фрай (Швейцарія) – 1:16:57
  3. Лінда Індерганд (Швейцарія) – 1:17:05

8. Яна Беломоіна – 1:19.40