ВРУ ухвалила відповідальність за брехливі декларації, але з хитрими поправками

03.06.2021 16:45   -

Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт, який відновлює ув’язнення за брехню в декларації, однак послаблює покарання за навмисне неподання декларації.

Очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін розкритикував ухвалення правки, наголосивши, що це «робить неможливим покарання за брехню щодо майна родичів, навіть, якщо декларант знає про майно». Як пояснює глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін, у Верховній Раді проголосували за поправку до законопроєкту від «слуги» Ігоря Фріса. Це означає, що вказувати в декларації про майно, яким користується чи володіє член сім’ї, треба, лише коли член сім’ї сам надав таку інформацію декларанту.

Законопроєкт №4651 підтримали 307 депутатів.

Так, якщо в декларації збрехали на 500-2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі це 4,5 млн грн), то пропонується встановити покарання у формі штрафу від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тисячі грн до 68 тисяч грн) або громадських робіт (від 150 до 240 годин), чи обмеження волі до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Якщо в декларації збрехали на понад 4,5 млн грн, тоді загрожуватиме позбавлення волі до двох років. Також за умисне неподання декларації, крім штрафу та громадських робіт, може загрожувати обмеження волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

Очільник Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков у коментарі пояснював, що закон почне працювати з наступного року. Тобто ув’язнення зможуть призначати за брехню в деклараціях за 2021 рік.