Впровадження з 1 січня електронних ПДВ-рахунків має бути скасоване, – Максим Курячий

11.12.2014 10:09   -
Автор:

В порядок денний сесії Верховної Ради України внесено проект закону про скасування запровадження ПДВ-рахунків з 1 січня 2015 року. Таке рішення було прийнято 10 грудня на засіданні комітету ВР з питань податкової та митної політики, повідомляє народний депутат України, член цього комітету Максим Курячий.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу нардепа.
Депутат наголошує, що суспільний аналіз прийнятих норм електронного адміністрування ПДВ свідчить, що запропонований механізм сплати ПДВ в системі електронного адміністрування (через ПДВ-рахунки), призведе до постійного відволікання обігових коштів суб’єктів господарювання і в умовах економічної нестабільності може призвести до їх банкрутства.
Представники малого та середнього бізнесу Дніпропетровщини, сумлінні платники податків, також висловлюються за скасування впровадження з 1 січня 205 року електронних ПДВ-рахунків, говорить Максим Курячий.
«Принцип: одне лікуємо – інше калічимо, в умовах нинішньої військової економіки, в якій знаходиться Україна, недопустимий. Впровадження з 1 січня електронних ПДВ-рахунків гостро вдарить по добросовісним платникам податків. Поступки державної фіскальної служби щодо відтермінування запровадження електронних ПДВ-рахунків на півроку, як пропонувалося сьогодні на засіданні, не вирішить проблему зняття напруженості в бізнесовому середовищі», – зауважив Максим Курячий.
Він вважає, що необхідно вживати заходів щодо детінізації економіки, але потрібно це робити виважено, не завдаючи шкоди підприємствам, які працюють в реальному секторі економіки.
«Однієї із головних проблем і викликів, які стоять перед українською державою – є детінізація економіки, тому особливо актуальним є наповнення дохідної частини бюджету. Боротьба з крадіжкою ПДВ – є одним із напрямків виведення економіки із тіні. Одним з головних інструментів крадіжки ПДВ є формування так званого «липового кредиту» і закон від 31 липня про впровадження електронного адміністрування ПДВ-рахунків, безумовно спрямований на протидію крадіжки ПДВ. Однак впровадження системи електронного адміністрування ПДВ-рахунків не обговорювалося з громадськістю. Враховуючи, що бюджет 2015 року буде дуже складним і важким, ми повинні сьогодні в якості компенсатора впровадити такі методи, які відродять свободу підприємництва в Україні, а не нашкодять йому», – наголошує народний депутат.
Як відомо, 31 липня 2014 року Верховною Радою прийнято закон про зміни в Податковий кодекс щодо запровадження системи електронного адміністрування ПДВ-рахунків, що має набути чинності з 1 січня 2015 року. Мета його впровадження – підвищення рівня надходжень ПДВ до бюджету, скорочення тіньової економіки. Він також має вирішити питання контрою нарахування сплати та відшкодування ПДВ платникам, ліквідації «податкових ям» та схем махінації. Даний закон виникав великий резонанс в суспільстві, особливо серед малого та середнього бізнесу.