Вперше у Дніпрі — автокінофестиваль українського кіно”FESTinCAR2020″

28.07.2020 17:51   -

У Дніпрі вперше відбудеться автокінофестиваль українського кіно”FESTinCAR2020″. Захід організовано у рамках програми «Культурна столиця» за підтримки міського голови Бориса Філатова. Фестиваль проходитиме на стадіоні «Метеор» у форматі оpen air з урахуванням усіх протиепідеміологічних вимог. Мета заходу – популяризація українського кіно та створення безпечного та цікавого дозвілля для мешканців та гостей міста.

«Автокінофестиваль українського кіно”FESTinCAR2020 – переможець конкурсу проєктів «Культурна столиця» цього року. Цей захід унікальний, аналогів в Україні не було. Під час проведення конкурсу, проект отримав високі оцінки від художньої ради при міському голові, тому не дивно, що тепер він втілений у життя. Через нього ми продовжуємо розвивати культурну галузь у Дніпрі і популяризуємо національний кінематограф. Маємо надію, що автокінофестиваль стане справжньою подією для нашого міста», – сказав начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов.

Голова Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер додав: «У такий складний період, коли проводити культурну діяльність непросто, ми все ж таки втілюємо в життя цей проект. Я думаю, що протягом фестивалю ми нарешті відчуємо, що культурне життя у нашому місті відроджується, даруючи  містянам чудову можливість познайомитися з українським кінематографом. Ми побачимо, що у нас є своє кіно, і що це дійсно гідний захід рівня програми «Культурна столиця».

Формат фестивалю передбачає перегляд фільмів на великому екрані з салонів авто відвідувачів. Заїзд безкоштовний. Фестиваль триватиме протягом трьох днів з 31 липня по 2 серпня. Серед обов’язкових умов – попередня реєстрація. 

«Ідея створити перший автокінофестиваль українського кіно виникла в квітні цього року. Тоді, у зв’язку із карантином, було закрито кінотеатри та місця для масового відвідування. До того ж  у нашому місті не часто відбувалися кінофестивалі, а тим більше такі, що популяризували б українське кіно, тому ідея знайшла відгук. Формат фестивалю не новий, він широко розповсюджений в Америці та Європі. Однак наразі, він є запорукою безпечного перегляду фільмів. Фактично ми дивимося кіно із салонів автівок, тому дистанціюємося, уникаємо прямого контакту з іншими людьми, окрім тих, що знаходяться всередині машини»,- розказав автор проекту «Автокінофестиваль «FESTinCAR2020» Микола Дудіч.

Програма кінофестивалю складається із 9 найбільш актуальних та вартових фільмів українського виробництва. Транслюватимуться вони на великому сучасному LED-екрані 9*5 метрів. Спеціально для глядачів організатори підготували ексклюзивні відеозвернення від творців кінокартин.

«У програмі передбачено фільми різних жанрів, хронометражу, та для різної аудиторії. Першим до показу є фільм «Мої думки тихі», який отримав українську національну кінопремію «Золота дзиґа».  Його має подивитися кожен. Національний претендент від України на премію «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою драма “Додому”. Будуть фільми для сімейного перегляду  «11 дітей з Моршина» та “DZIDZIO Контрабас”.   Також варта уваги кінострічка «Герой мого часу». Далі буде фільм-подія “Гірська жінка: на війні”. Окрему увагу слід приділити фільму «Гетьман», який має дніпровське коріння. Та інші не менш цікаві, які можна буде подивитися під час фестивалю «FESTinCAR2020», – розповів детальніше директор Автокінофестивалю “FESTinCAR2020”  Ілля Свідлер.

Ознайомитися з повною програмою фестивалю, умовами та зареєструватися можна за посиланням https://festincar2020.ticketforevent.com/