Більше 2 тис переселенців отримають відремонтоване тимчасове житло на Дніпропетровщині

24.07.2015 16:38   -
Автор:

15 комунальних та державних об’єктів, в яких тимчасово знайдуть житло переселенці із зони АТО, повертають до життя. У жовтні відремонтовані гуртожитки та лікарні зможуть дати притулок 2048 людям.
Про це, під час виїзду на один з таких об’єктів у Дніпропетровську, на вулиці Яшина, 4, розповіли радник голови Дніпропетровської ОДА Віталій Литвин та керівник благодійного фонду “Допомога Дніпра” Владислав Макаров, пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ”.
«Запустивши цей проект, ми вирішуємо відразу дві гострі проблеми, – розповів Віталій Литвин. – По-перше, ми допомагаємо ще двом тисячам побратимам, українцям, знайти дах над головою. По-друге, більша частина цих об’єктів знаходиться в занедбаному стані і тому не працюють. Ми не змінюємо їх цільове призначення, тільки ремонтуємо, щоб надалі у області були новенькі гуртожитки і лікарні». Радник голови ОДА підкреслив, що строк проживання в цих будинках необмежений: «Вони можуть тут знаходитися стільки, скільки потрібно».
Капітальний ремонт йде повним ходом – всі старі, зношені матеріали та конструкції демонтують, щоб замінити новими. У 4-поверхового гуртожитка на Яшина, 4, що «дихає на ладан», робочі розбирають дах, виносять іржаві труби. З порожніх віконних прорізів видаляють бите скло, старі рами та інше будівельне сміття. Перші два поверхи – давно пустують. На верхніх живуть студенти: «Зараз канікули, тому тут нікого немає», – пояснив начальник компанії-підрядника Євген Клоченко.
Кімнати відремонтованого гуртожитку будуть розраховані на чотирьох людей. Всього сюди в’їдуть 200 переселенців. До цього часу тут зроблять пральню, кухні, санвузли, проведуть опалення. Платити тимчасовим мешканцям відремонтованих будівель, потрібно буде лише за комунальні послуги.
За словами керівника благодійного фонду “Допомога Дніпра” Владислава Макарова, зараз у Дніпропетровській області зареєстровано 92 тисячі переселенців. 55 тисяч вже розселені обласною владою. 15 об’єктів, які зараз ремонтують коштом ЄС, знаходяться в Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Вільногірську, Кривому Розі, Новомосковську, Жовтих Водах та Нікополі. Загальна вартість проекту – майже 1,6 млн. євро.