Володимир Зеленський оголосив призов резервістів у Збройні Сили

23.02.2022 06:21   -

Президент України Володимир Зеленський під час свого екстреного відео-звернення за підсумками засідання з головами парламентських фракцій 22 лютого заявив, що підписав указ про призов на військову службу осіб, зарахованих до оперативного резерву.

В той же час, президент заявив, що поки що підстав для проведення мобілізації він не бачить.

Маємо підвищити готовність українського війська до всіх можливих змін в оперативній обстановці… На сьогоднішній день немає потреби у загальній мобілізації. Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування“, – зазначив президент.

Нагадаємо, що у квітні 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів у особливий період. Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації – в особливий період на військову службу призивають громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. 

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Запроваджена кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період.