Вода на Місяці є! Можна переселятися

27.10.2020 12:47   -

Вчені за допомогою телескопа NASA на літаку SOFIA, – Стратосферній обсерваторії інфрачервоної астрономії, вперше виявили воду на освітленій сонцем поверхні Місяця, – повідомляє NASA.

 SOFIA – спільний проект NASA та Німецького аерокосмічного центру. SOFIA – це модифікований літак Boeing 747SP, який дозволяє астрономам вивчати Сонячну систему способами, які неможливі за допомогою наземних телескопів. Молекулярна вода H2O була виявлена ​​в кратері Клавіус, одному з найбільших кратерів, видимих ​​із Землі в південній півкулі Місяця. Це відкриття вказує на те, що вода може розподілятися по місячній поверхні, і не обмежуючись холодними, затіненими місцями.

SOFIA запропонувала новий спосіб погляду на Місяць. Пролітаючи на висоті до 14 кілометрів, цей модифікований реактивний лайнер Boeing 747SP з телескопом діаметром 106 дюймів вилітає за межі понад 99% водяної пари в атмосфері Землі, аби отримати чіткіший огляд інфрачервоного Всесвіту. 

Використовуючи інфрачервоний інфрачервоний пристрій для телескопа, SOFIA змогла підняти специфічну довжину хвилі, унікальну для молекул води, в 6,1 мкм, і виявила відносно дивовижну концентрацію в сонячному кратері Клавіус. Щось генерує воду, і щось там, мабуть, уловлює її.

NASA confirms water on sunlit surface of Moon for 1st time | water in moon

“Ми мали вказівки на те, що H2O – звична нам відома вода – може бути присутнім на сонячній стороні Місяця”, – сказав Пол Герц, директор Відділу астрофізики в Управлінні наукової місії в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні. “Тепер ми знаємо, що це там. Це відкриття кидає виклик нашому розумінню місячної поверхні і порушує інтригуючи питання про ресурси, що мають значення для дослідження глибокого космосу “.

Для порівняння, пустеля Сахара має в 100 разів більше води, ніж кількість, виявленої в місячному ґрунті. Незважаючи на невелику кількість, відкриття викликає нові питання про те, як створюється вода і як вона зберігається на жорсткій безповітряній місячній поверхні.

Пустыня Сахара – страны, описание, карта, фотографии, достопримечательности

Вода є цінним ресурсом у глибокому космосі та ключовим інгредієнтом життя, яким ми її знаємо. Чи можна знайти доступну для використання воду як ресурс, ще потрібно визначити. За програмою Артеміди NASA агентство прагне дізнатися все можливе про наявність води на Місяці до відправлення першої жінки та наступного чоловіка на місячну поверхню в 2024 році та встановлення стійкої присутності людини там до кінця десятиліття.

Результати SOFIA спираються на роки попередніх досліджень, що вивчали наявність води на Місяці. Коли астронавти «Аполлона» вперше повернулися з Місяця в 1969 році, вважалося, що вона була абсолютно сухою. Орбітальні місії за останні 20 років, підтвердили ожеледицю в постійно затінених кратерах навколо полюсів Місяця.

Х'юстон, ніяких проблем": 50 років тому людина вперше ступила на Місяць –  новини на УНН | 20 липня 2019, 13:28

Існує декілька теорій про те яким чином утворюється вода на Місяці і як вона там може зберігатися та накопичувватися.

Взагалі дослідження телескопом такого яскравого об’єкта, який настільки близький і яскравий, що заповнює все поле зору камери, що було незрозуміло, чи може телескоп надійно відстежувати Місяць.

“Насправді це було вперше, коли SOFIA подивилася на Місяць, і ми навіть не були повністю впевнені, чи отримаємо достовірні дані, але питання про Місячну воду змусили нас спробувати”, – сказав Насім Рангвала, вчений з дослідницького центру Еймса NASA в Силіконовій долині Каліфорнії. “Неймовірно, що це відкриття вийшло з того, що по суті було тестом, і тепер, коли ми знаємо, що можемо це зробити, ми плануємо більше польотів, щоб зробити більше спостережень”.

Подальші рейси SOFIA будуть шукати воду в додаткових місцях, освітлених сонцем, і під час різних місячних фаз, щоб дізнатись більше про те, як вода виробляється, зберігається та переміщується по Місяцю. Дані додадуть до роботи майбутніх місій Місяця, що досліджує марсохід полярних досліджень (VIPER), для створення перших карт водних ресурсів Місяця для майбутніх досліджень космосу людини.