Вночі гакери атакували урядові сайти та «Дію» і залишили погрози всім українцям

14.01.2022 10:39   -

Не працює сайт Кабміну, МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики.

Гакери здійснили масштабну атаку у ніч з 13 на 14 січня на сайти Кабіміну та окремих міністерств. Також тимчасово недоступний сайт «Дії».

 Про це йдеться на урядових сайтах. 

Зазначимо, що також постраждали сайти Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики та ДСНС, Держказначейства і Міністерства захисту довкілля. На момент написання новини вони не відкривалися. Водночас додаток «Дія» працює. 

У Міносвіти повідомили, що у зв’язку з глобальною атакою офіційний сайт міністерства тимчасово не працює. Повідомляється, що наразі тривають роботи з усунення несправності, а також працює кіберполіція.

Крім того, на стартовій сторінці МЗС кількома мовами можна побачити повідомлення про те, що особисті дані українців будуть у загальному доступі у мережі.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила, що контент сайтів при цьому не змінили, і витоку персональних даних не відбулося.

Сайти державних органів України не вперше зазнають атаки хакерів. Так, у грудні 2021 року Служба безпеки України нейтралізувала 59 кібератак на інформаційні системи органів державної влади. У лютому 2021 про спробу кібератаки на систему документообігу державних органів також повідомляла Рада національної безпеки й оборони (РНБО). Тоді інцидент пов’язали з одним із хакерських шпигунських угруповань з РФ.

Найсерйозніші наслідки для України мав вірус NotPetya влітку 2017, який завдав збитків майже на два мільярди гривень. Тоді NotPetya, зокрема, паралізував роботу київського аеропорту “Бориспіль”, “Ощадбанку”, порушив рух поїздів Київського метрополітену, “поклав” сайт Національної поліції, а також знищив інформацію на сотнях тисяч персональних і корпоративних комп’ютерів.

Крім того, на стартовій сторінці МЗС українською, російською та польською мовами можна побачити повідомлення про те, що особисті дані українців будуть у загальному доступі в мережі. 

“Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі”.