Влада Литви рекомендує громадянам уникати китайських телефонів, оскільки вони мають вбудовані цензурні обмеження

23.09.2021 08:03   -

Міністерство оборони Литви рекомендує громадянам країни уникати купівлі китайських мобільних телефонів, а також радить викинути ті, які у них уже є, після того, як урядовий звіт виявив, що в цих пристроях є вбудовані цензурні обмеження, – повідомляє Reuters.

Флагманські телефони китайського гіганта Xiaomi, що продаються в Європі, мають вбудовану здатність виявляти і піддавати цензурі такі терміни, як «Вільний Тибет», «Хай живе незалежність Тайваню» або «рух за демократію» – загалом близько 450 словосполучень китайською мовою,  заявив у вівторок литовський орган з кібербезпеки.

Хоча програмне забезпечення з елементами цензури було відключено на смартфонах Xiaomi Mi 10T 5G для «регіону Євросоюзу», технічно воно може бути віддалено увімкнено в будь-який час, вказано в звіті Національного центру кібербезпеки Міністерства оборони Литви. У документі зазначено, що Xiaomi відправляє зашифровані дані про використання смартфона на сервери в Сінгапурі.

У деяких смартфонах китайської компанії Huawei (а саме, в P40 5G) також виявлена вразливість системи безпеки, заявила влада

«Наша рекомендація – не купувати нові китайські телефони і якомога швидше позбутися від уже придбаних», – заявив журналістам заступник міністра оборони Маргиріс Абукявічюс. Більше того, Міноборони закликає інші країни наслідувати приклад Литви.

Останнім часом відносини між Литвою і Китаєм зіпсувалися, минулого місяця влада КНР вимагала від Литви відкликати посла в Пекіні і заявила, що відкличе свого посла з Вільнюса після того, як Тайвань відкрив в країні своє представництво, не назвавшись представництвом Китайського Тайбея, як вимагає влада Китаю. Пекін офіційно вважає Тайвань частиною своєї території.

Huawei вже знаходиться під санкціями США (через що на тому ж P40 не встановлено магазин додатків Google). Xiaomi недавно стала світовим лідером ринку смартфонів – після того, як США виключили її з «чорного списку», куди адміністрація Трампа внесла компанію за зв’язки з китайськими військовими.