Військовий облік в Україні: яким категоріям громадян потрібно йти до ТЦК без повістки

30.11.2023 10:34   -

Деяким категоріям громадян слід одразу ставати на військовий облік, не чекаючи повістку.

Що таке військовий облік і навіщо він потрібен?

Головна мета військового обліку полягає у вчасному виявлені всіх громадян призовного віку, які проживають на території, яка обслуговується військовим комісаріатом. Це включає ідентифікацію їх кількості та характеристик з метою організованого проведення регулярних призовів на строкову військову службу. Важливо також забезпечити систематичний контроль за дотриманням громадянами законодавства України, зокрема Закону України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”.

Україна веде військовий облік, збираючи інформацію за місцем проживання у ТЦК (територіальних центрах комплектування, колишніх військкоматах), а також за місцем роботи та навчання, або в українських дипломатичних установах, якщо особа тимчасово перебуває за межами країни.

У тих населених пунктах, де відсутні ТЦК, ведеться військовий облік за допомогою місцевих органів самоврядування. Інформацію для військового обліку отримують на підставі паспорта громадянина України та інших військово-облікових документів.

Категорії осіб, які повинні йти до ТЦК без повістки

За пунктом 21 Порядку, на військовий облік в Україні стають:

  • призовники у віці від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) і перебувають до 27 років;
  • військовозобов’язані та резервісти, поки не досягли граничного віку перебування у запасі;
  • жінки за власним бажанням, якщо мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.

Участь у військовому обліку для жінок залишається добровільною. У той час як для чоловіків обов’язковою є постановка на військовий облік з 16 років (у рік до досягнення 17-річного віку) і після досягнення 27 років або після переведення в запас. Верхній віковий ліміт для перебування на військовому обліку в Україні – 60 років.

Для реєстрації на військовому обліку не потрібна повістка – чоловік повинен особисто з’явитися в ТЦК за місцем свого проживання.

Які документи потрібно мати з собою?

Згідно Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» для постановки на військовий облік призовників та військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах треба мати наступний список документів: 

  • заява про взяття на військовий облік;
  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • військово-обліковий документ;
  • свідоцтво про народження дітей (якщо є);
  • лист вибуття з ЖЕКу.

Прибувши до нового місця проживання, призовники та військовозобов’язані повинні упродовж 7 днів зареєструватися на військовий облік. 

Які наслідки можуть бути за ухилення від військового обліку?

Адміністративна відповідальність настає, коли громадянин не виконав свої зобов’язання, визначені порядком ведення військового обліку, зокрема в додатку № 2. До таких порушень, зокрема, належать:

  • громадянин не з’явився за викликом до ТЦК та СП без поважних причин. Йдеться про виклик для уточнення облікових даних, проходження медкомісії;
  • громадянин не повідомив ТЦК та СП про зміну місця проживання чи облікових даних тощо.

За ухилення від військового обліку передбачена кримінальна відповідальність згідно зі статтею 337 Кримінального кодексу, що може включати штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 гривень або виправні роботи до одного року. Ці штрафи також можуть бути застосовані до керівників підприємства, де працює відповідна особа.

За матеріалами «Дніпро Оперативний».