Відсьогодні невакцинованих робітників будуть відсторонювати від роботи без збереження зарплати

31.01.2022 10:20   -

31 січня вступає у юридичну силу наказ Міністерства охорони здоров’я України, який вимагає відсторонення від роботи працівників, що не зробили жодного щеплення від коронавірусу. При цьому, робітникам не будуть виплачувати заробітну плату.

Обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підлягають працівники:

1. Центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;

2. Місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;

3. Закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності;

4. Підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

5. Установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

6. Підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року N 83.

Згідно з Наказом № 2664, що саме вступає в силу 31 січня, у перелік тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються працівники:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, повинні бути відсторонені від роботи з 31.01.2022 р. без збереження заробітної плати. Ця вимога не стосується людей, які мають абсолютні протипоказання до щеплень від коронавірусної хвороби та медичний висновок на підтвердження цього.