Відсьогодні у Дніпрі починаються змагання з веслування – на місці колишнього острова-гіганта, який затопили через будівництво Дніпрогесу

30.07.2020 14:38   -
Автор:

З 30 липня по 2 серпня в Дніпрі, на Веслувальному каналі, відбудеться чемпіонат України з веслування на байдарках та каное пам’яті заслуженого тренера України Вячеслава Сорокіна, – повідомляє Суспільне.

Відбудуться змагання з олімпійський та параолімпійських дисциплін. Ці змагання є головним національним відбором на міжнародні змагання.

Ми вже повідомляли, що Дніпровські веслувальники стали переможцями та призерами чемпіонату України.

Нагадаємо, що гребний канал і косу на ж/м Перемога, що є одним з найулюбленіших місць відпочинку городян для прогулянок, риболовлі, пробіжок, купання тощо, було зведено у 70-х роках на місці колишнього величезного острова Становий (Інші назви: козацька – Кінський, імперська – Воронцовський).

Історичний невеличкий екскурс у минуле Дніпра.

Острів 1932 року був затоплений піднятими водами Дніпрового водосховища. На генеральному плані міста Дніпропетровськ 1933 року від острова, у його колишнього східного краю, залишилася довга й вузька коса – найвище місце Станового острова.

1941 року ДніпроГЕС був зруйнований й Становий острів знову відновився. 1947 року відновилася Запорізька ГЕС й острів зник за декілька років. Залишок острова почали називали острів Солов’їний.

Острів тягнувся з півночі на південь приблизно на 4 км. Острів знаходиться у місці повороту Дніпра з південно-східного напряму на південь навпроти місця гирла Самари.

1971 року почали будувати житлові райони Мандриківський й Лоцманський. Частина землі під райони була намита. Вулиця набережна Перемоги була намита саме на місці стародавньої протоки між Становим островом й Мандриківсько-Лоцкам’янським берегом.

Був побудований Дніпропетровський гребний канал набиттям 3 паралельних кіс довжиною у 2 км кожна, по колишньому східному краю Станового острова. Тут також була облаштована зона відпочинку, човникові станції, зведений палац піонерів.

Про давню історію острова ми довідуємося із записів нашого відомого історика, академіка, письменника, ім’ям якого названо центральний проспект у Дніпрі – Дмитра Яворницького.

Дмитро Яворницький: “Супроти Серібної коси простягся вздовж правого берега Дніпра великий острів Становий, або Воронцовський, більш як на 4 верстви завдовжки і 2 верстви завширшки; він піскуватий, низький, порослий лісом, його звичайно заливає весняна вода. Навпроти острова, вздовж правого берега Дніпра, простягалось селище Мандриківка»

Дмитро Яворницький приводить опис Боплана про Кінський острів: «Супроти гирла річки Самари острів Кінський, про який пише інженер Боплан 1635 року:

«Кінський острів має коло 3/4 милі завдовжки 1/4 милі завширшки; у верхній частині вкритий він лісами та болотами, весною затопляє його вода. Тут проживає множество риболовців, які, за недостачею соли, зберігають рибу в попелі, а також дуже багато її сушать. Рибу ловлять коло гирла Самари, яка вливається в Дніпро ліворуч супроти „голови“ Кінського острова»».

Становий острів – так острів почали називати у 18 сторіччі за те, що тут козаки влаштували стани та відходи для сезонної рибалки та промисла.

По зруйнуванню Запорозької Січі, острів дарований царем у приватні руки. Він зазначений в «Реєстре о розданных, но незаселенных  Екатеринославского уезда землях»: «Острів Становий пана генерал-поручика князя Олександра Анрійовича Прозоровського, 80 десятин».

Від князя Прозоровського Становий острів перейшов до прем’єр-майора О. М. Синельникова. Вкінці 19-го й на початку 20-го сторіччя острів був заміським місцем для пікніків.

Автор – Боніфацій