Відповідь Лукашенка на ультиматуми

19.10.2020 07:47   -

Режим Лукашенка зараз перебуває на першій стадії, у намаганні не помітити масштаби протестного руху й залякати його представників. Рішення про оголошення у міжнародний розшук колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Світлани Тихановської яскраво про це свідчить. На авторитеті самої Тихановської це ніяк не відзеркалиться, ба більше – посилить її підтримку й серед протестувальників, і серед європейських лідерів, – стверджує Віталій Портников.

Заява заступник міністра внутрішніх справ Білорусі Геннадія Казакевича

Олександру Лукашенко три сторони і в різному форматі пред’явили три ультиматуми в основному про одне й те ж, – про дату і форму його відходу. Два ультиматуму від Євросоюзу і від Світлани Тіхановском були опубліковані в один день – 12 жовтня і логічно пов’язані між собою. Третій ультиматум, виставлений йому Кремлем, опублікований не був, але на його існування вказує візит Лукашенка 10 жовтня в СІЗО, де він чотири години вів секретні переговори з Віктором Бабарика та його штабом.

“Народний ультиматум” був опублікований Світланою Тихоновською з терміном до 25 жовтня “виконання трьох обов’язкових вимог”, – повідомляє Радыё Свабода.

  1. Лукашенко повинен оголосити про свою відставку.
  2. Насильство на вулицях повинно повністю припинитися.
  3. Усі політичні в’язні повинні бути звільнені.

Якщо ці вимоги не будуть виконані до 25 жовтня, “вся країна вийде на вулицю”, обіцяє Тихановська, і “26 жовтня розпочнеться загальнонаціональний страйк усіх підприємств, перекриття всіх доріг, обвал продажів у державних магазинах”.

За словами Тіхановської, той факт, що зараз силовики б’ють не лише чоловіків, а й жінок, дітей та людей похилого віку – “це державний терор, і кожен, хто ще не вирішив стати на бік народу – співучасник терору”. Вона додала, що “розмова за ґратами – це не діалог, побиття людей після декларацій про готовність до переговорів – це не діалог”.

Так, на самому початку протестів квіти і жарти на плакатах були куди популярніші, ніж покришки і пляшки із запальною сумішшю. Тепер же ситуація змінюється. І виразником загальної думки в цьому сенсі став ув’язнений чоловік обраного президента країни – Сергій Тіхановський. По телефону він і сказав своїй дружині, що з режимом «треба бути жорсткішим», – повідомляє nv.ua.

Тіхановська стала набагато досвідченішою, у неї з’явилися ресурси, інфраструктура, ясні цілі і шляхи їх досягнення. Народ Білорусі став набагато загартованішим, рішучим і злим. Білоруси готові діяти набагато організованіше і жорсткіше.

Насильство у відповідь на насильство перестало бути табу. Більш того, насильство проти садистів -співробітників ОМОНу і міліції — зараз стало соціально схвалюваним і визначним явищем. Людина, яка побила мента, в ту ж секунду стає героєм всього білоруського народу. Його наводять як приклад, він стає взірцем для наслідування. З точки зору психології мас — це вкрай важлива зміна, – аналізує еволюцію білоруського протесту Іван Яковина.

До 25 жовтня Тіхановська, її союзники на Заході і її прихильники в самій Білорусі готуватимуть початок революції, створення стратегії вуличної боротьби і про агітацію проти Лукашенка в рядах міліції і КДБ.

Звичайно, стовідсоткової гарантії успіху немає, але шанси є.