Відчиняти чи залишити вікна зачиненими: як дніпрянам вберегтися від скла під час обстрілу

06.01.2024 14:39   -

Під час артилерійського чи ракетного обстрілу вкрай важливо знати, чи варто відчиняти вікна в квартирі чи залишати їх зачиненими. Що буде в обох випадках, розповість “Дніпро Оперативний”.

За словами українського військового експерту, полковника запасу ЗСУ та аналітика Олега Жданова, зачинені вікна під час вибуху можуть стати перешкодою для надмірного тиску ударної хвилі, що може спричинити їхній вибух та руйнування. Він відзначив, що особливо вразливі до такого тиску є вікна старого типу з тонким склом.

Якщо вікно відкрите навстіж на момент вибуху, а не під кутом, і вплив ударної хвилі обмежиться лише торцевою частиною рами, то скло залишиться непошкодженим.

«Проте слід пам’ятати, що в такому випадку в квартиру проникне ударна хвиля. Все, що знаходиться в кімнаті – будь то предмети на столі, скло у серванті, чи світильник, що висить у кімнаті – буде пошкоджено ударною хвилею», – пояснює експерт.

Крім того, Жданов рекомендує клеїти скло хрест-навхрест, щоб захистити вікна від ударної хвилі. Він зазначає, що таким чином створюється ефект триплекс-скла, яке покрите плівкою. Скло може розбитися від удару, але воно не розсиплеться на осколки.

Відомо, що внаслідок обстрілів рф на території України тисячі житлових будинків, адміністративних будівель та установ у галузі охорони здоров’я, освіти та інших сфер зазнають руйнувань та пошкоджень. Багато з будівель залишаються без скла, яке вилітає через удари. 

Джерело: YouTube канал українського військового експерта, полковника запасу ЗСУ, аналітика Олега Жданова.