Від вівторка без питної води майже 300 тисяч людей Синельникове, Тернівка, Першотравенськ та Павлоград

14.05.2021 12:44   -

Воду жителям чотирьох міст обіцяють дати вже завтра. Та люди не надто в це вірять. Кажуть: якщо зранку крани будуть сухі — вийдуть на пікети.

Третю добу без води — чотири міста і десятки сіл на Дніпропетровщині, загалом близько 300 тисяч людей позбавленні найголовнішого – доступу до води, через те, що місцевий водогін заборгував за електроенергію мільйони гривень. Там виправдовуються: їм самим за послуги винні місцеві водоканали, – повідомляє 34.ua.

Натовп посеред двору оточив цистерну з водою. З бутлями, відрами та навіть банками з-під фарби. За місце в черзі — сваряться.

«На велику родину це буквально до вечора. І це технічна — на користування туалетом», — каже житель Синельникового Юрій Барабан.

Без води Синельникове третій день. Набирали з фонтанів та навіть зливостоків, бо розвозити технічну тут почали тільки сьогодні. Дитсадки та школи зачинені. У лікарні не роблять операцій та не приймають нових пацієнтів. Аби на тих 140, що вже у стаціонарі, питної напастися, каже директор. На всіх — одна іржава діжка.

«Порушується санепідрежим. Одноразовий посуд на все відділення, одноразова стерильна білизна», — говорить директор Синельниківської міської лікарні Петро Довгань.

Без води, окрім Синельникового, залишилися Тернівка, Першотравенськ та Павлоград. Усюди її постачає канал “Дніпро-Західний Донбас”. Та від початку тижня підприємство — без електроенергії через багатомільйонні борги.

І про це державний водогін попереджав ще у квітні та просив місцеві водоканали розрахуватися. Лише у Синельниковому заборгували 23 мільйони. У мерії виправдовуються.

«Борги ростуть через що? Через різницю в тарифах, через втрати і через низький рівень проплат. Господарська діяльність на ДП повинна бути організована так, щоб вистачало і на проплати, і на розрахунки. Відключення води — це взагалі неприпустимо», — пояснює міський голова Синельникового Дмитро Зражевський.

Збиралися навіть запроваджувати надзвичайну ситуацію. Та надвечір обласні посадовці заявили: із постачальниками домовились — їм заплатять частину боргу.

«Борг, який був на сьогодні, за який відключали, — це сума була приблизно 7 мільйонів гривень. Але це вирішує питання тільки на сьогодні. У нас є постійна робоча група, щоб звернутися до Кабміну, щоб забрати ДЗД у спільну власність громад. Таким чином, ми зможемо вирішувати, аби не було таких відключень води», — додає голова облради Микола Лукашук.

Воду жителям чотирьох міст обіцяють дати вже завтра. Та люди не надто в це вірять. Кажуть: якщо зранку крани будуть сухі — вийдуть на пікети.