Верховна Рада дозволила Територіальній обороні виконувати завдання у зоні бойових дій

04.05.2022 09:49   -

Верховна Рада дозволила залучати Територіальну оборону до виконання завдань у зоні бойових дій.

За відповідний законопроєкт проголосували 338 нардепів.

Документ прибирає норму, якою було закріплено можливість виконання завдань Територіальної оборони виключно поза районами ведення воєнних (бойових) дій. Тепер їй надано можливість здійснювати виконання завдань на всій території України включно з районами ведення воєнних (бойових) дій.

У пояснювальній записці йшлося, що ухвалення законопроєкту «забезпечить значне підвищення спроможностей Територіальної оборони та зробить її більш ефективною одиницею в системі сил безпеки та оборони і в цілому підвищить рівень обороноздатності України».

Законом, зокрема передбачено надання права територіальній обороні брати участь у наданні населенню правових послуг у порядку, передбаченому Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

Встановлено, що порядок утворення, комплектування, функціонування, підстави та порядок розформування добровольчих формувань територіальних громад визначаються Положенням про добровольчі формування територіальних громад, яке затверджується Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Закон передбачає, що у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану всі добровольчі формування територіальних громад переходять в оперативне підпорядкування командирів відповідних військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України.

Також за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України добровольчі формування територіальних громад повністю або частково можуть залучатися до виконання завдань територіальної оборони поза межами визначеної зони територіальної оборони, а також направлятися до районів ведення воєнних (бойових) дій.

Нагадаємо, раніше командувач Сил ТрО Юрій Галушкін повідомляв, що бійці Сил територіальної оборони з областей України, звільнених від московитсько-окупаційних військ, повинні передати свою зброю до визначених місць зберігання.

«Частина наших регіонів звільнена від окупантів, і там не ведуться бойові дії. На цих територіях потрібно виконувати завдання, пов’язані з відбудовою наших міст та сіл, відновлювати економіку, повертатися до роботи», – зазначив Галушкін.

Саме тому, за його словами, в цих регіонах настав час зосередити зброю у визначених місцях зберігання. Бійці тероборони будуть доглядати її, брати на тренування та за потреби отримувати для виконання завдань.

«Ми будемо тримати порох сухим. Належне зберігання зброї дуже важливе, щоб у критичний момент нею можна було швидко скористатися і застосувати проти нашого ворога — російських військ», – додав він.

Сили територіальної оборони Збройних Сил України — це окремий рід сил ЗСУ, на який покладається організація, підготовка та виконання завдань територіальної оборони. Безпосереднє керівництво територіальною обороною здійснюється Головнокомандувачем ЗСУ через Командувача Сил територіальної оборони.