Верховна Рада конституційною більшістю підтримали пролонгацію закону Порошенка

15.12.2020 17:10   -

Верховна рада продовжила на рік – до 31 грудня 2021-го – дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей». Депутати голосували одразу за основу і в цілому. «Слово і діло» пропонує подивитися, як розподілилися голоси в залі.

Закон підтримали 304 нардепи, 27 виступили «проти», 6 – утрималися, 25 – не голосували.

Закон про особливий порядок самоврядування на Донбасі авторства тодішнього президента Петра Порошенка Верховна Рада ухвалила у вересні 2014 року.

Він передбачає, що особливий порядок на окремих територіях буде введений «після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України».

Даний закон є вельми важливим для України, адже російська сторона і контрольовані нею бойовики постійно вимагають від української сторони проведення виборів на окупованих територіях, не зважаючи на присутність там незаконних збройних формувань. Українські політики і дипломати постійно наголошують на тому, що вибори на окупованих територіях мають бути проведені лише після виведення російських військ та найманців і передачі контролю над кордоном українським силовикам.

Продовження дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО не підтримали тільки фракції Батьківщина і Голос.