“Велике крадівництво”: на Дніпропетровщині приватна компанія нажилася на 13 мільйонів на будівництві доріг

05.05.2021 11:34   -

Співробітниками ГУ ДФС у Дніпропетровській області викрито багатомільйонну схему ухилення від сплати податків під час ремонту доріг державного значення.

Податковою міліцією у ході досудового розслідування встановлено, що керівництвом будівельного підприємства, зареєстрованого на території Дніпропетровської області, під час виконання робіт з будівництва і ремонту доріг, було організовано фінансову шахрайську схему з ухилення від сплати податків. Ці оборудки призвели до фактичного ненадходження до державного цільового фонду України коштів в особливо великих розмірах, бюджет країни втратив декілька мільйонів гривень. 

Протягом 2018–2020 років службові особи будівельної організації, з метою умисного ухилення від сплати податків, шляхом штучного завищення вартості робіт та товарів проводили безтоварні операції, лише на паперах відображаючи нібито придбання ними товарно-матеріальних цінностей та здійснення робіт у підконтрольних підприємствах.

Саме за такою схемою фігуранти справи формували безпідставний штучний податковий кредит з ПДВ і здійснювали ухилення від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах. Такими протиправними діями державі завдано збитків у вигляді несплачених податків на загальну суму 13 284 041  гривень. 

До речі, замість будівельних матеріалів належної якості використовувались суміші, придбані за готівку зовсім в інших постачальників.

З метою вилучення доказів злочинної схеми, в офісному приміщенні підприємства – підрядника було проведено санкціонований судом обшук, в результаті якого вилучено оригінали первинних та бухгалтерських документів.  Окрім того, з метою встановлення та дослідження всіх обставин скоєного злочину  ухвалами суду надано тимчасовий доступ до речей і документів в 6-ти банківських установах.