Важливість світломаскування, евакуація та облаштування постраждалих від вчорашніх вибухів будинків: яка ситуація у Дніпрі

12.03.2022 14:08   -

Ракети, які летіли над Дніпром зранку 12 березня, відбила ППО. Жертв серед цивільних та військових немає. Критична інфраструктура також не ушкоджена. Ситуація у місті та області залишається стабільною — противник не намагався перетнути кордонів регіону. 

Ворожі авіаудари — це помста російських окупантів, переконаний Микола Лукашук. Про це голова Дніпропетровської облради, заступник керівника ради оборони області заявив під час спільного брифінгу з мером Дніпра Борисом Філатовим 12 березня. 

«ЗСУ знищують ворога на всіх підступах і напрямках війни. Тому ворог мститься», — вважає Лукашук. 

Зі свого боку Борис Філатов вкотре нагадав містянам про те, що під час війни заборонено оприлюднювати у соцмережах світлини та інформацію про те, куди поцілили ворожі обстріли.  

Коментуючи ситуацію в місті, мер повідомив, що розбиті вікна житлових будинків у районі, який вчора постраждав від вибухів, тимчасово перекрили гідробар’єром (такий матеріал використовують при ремонті покрівель – він не пропускає вологу та вітер, — ред.).

«Наше завдання — зберегти тепло в оселях людей та зробити бар’єр, щоб оселі не вимерзали». 

Водночас, розповідаючи про перебіг евакуації, Філатов підкреслив, що це рішення кожного, влада ж забезпечує всі можливості. Дороги нині проїзні.

«Я щодня спілкуюся з мерами міст сусідніх областей і наголошую, що треба розчистити шляхи від самовільних блокпостів – щоб люди могли їхати спокійно. Також на вокзалі створено всі належні умови», – сказав Філатов.

Він також додав, що нині на вокзалі близько 6-8 тис. людей. На сьогодні заплановано 4 основні поїзди (Хелм, Трускавець, Львів). У разі потреби запустять ще два додаткові потяги сполученням Львів та Львів-Ужгород.

Мер Дніпра також закликав дотримуватися правил світломаскування. На час комендантської години (з 20:00 до 06:00) необхідно вимикати світло у під’їздах багатоквартирних будинків або заклеювати вікна на майданчиках щільною плівкою чи картоном. Відповідальними за це є представники обслуговчих підприємств, голови ОСББ і так звані старші під’їздів.

Вікна у квартирах також необхідно зашторювати або використовувати жалюзі. Те саме стосується вітрин магазинів, вивісок та рекламних конструкцій.