Вакарчук, Садовий та Гриценко відмовились допомогати Тимошенко

05.11.2018 09:30   -
Автор:

Лідерка “Бітьківщини” Юлія Тимошенко, здається, готова вдатися до будь-яких заяв, які не мають ніякого реалістичного підгрунтя та не матимуть ніяких політичних наслідків. Але звучать вони з однією ціллю – хоча б на певний час заволодіти увагою “не свого” виборця. Такий собі “невинний” електоральний грабіж у заявах, яким не судилося збутися.
Про це пише “Прямий“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
“Ми готові до співпраці з партією “Самопоміч“, зі Святославом Вакарчуком, якщо він піде у політику, із “Громадянською позицією“ Анатолія Гриценка. Ми прагнемо об’єднати в роботі на Україну всі демократичні сили“, – таку заяву оприлюднила, 2 листопада, прес-служба партії ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко.
Тривала відсутність реакції з боку тих, кому Тимошенко пропонувала новий “союз” свідчить, в першу чергу, про те, що вона не погоджувала свою заяву з ймовірними партнерами. Тобто не було попередніх домовленостей та рамкових угод.
Підтверджує це і різка заява лідера політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрія Садового, яку він оприлюднив у Facebook. “Заява Тимошенко – звичайна технологія, спрямована на те, аби здобути симпатії львів‘ян. Хід думок Юлії Володимирівни простий – у Львові треба говорити хороші слова про мера Садового, за якого голосують львів’яни, і Вакарчука, якого люблять як громадського діяча і співака. Жодної щирості тут немає.
Пані Тимошенко, насправді все просто. Люди хочуть справжніх змін, а не повернення старих схем”, – обурився Садовий.
Згодом у коментарі “Прямому” нардеп від “Самопомочі” Тетяна Острікова також висловила реакцію партії та повідомила про чинний союз з іншою політичною силою “Ми уклали політичний союз з партією “Демократичний альянс”. І найголовніше, що цей меморандум, який було підписано між лідерами двох партій – між Андрієм Садовим та Василем Гацьком – ключовою його відмінністю є те, що він відкритий до приєднання з усіма іншими демократичними неолігархічними силами”, – зауважила Острікова.
Оприлюднені заяви представників “Самопомочі” свідчать, що політична сила не має наміру співпрацювати з Тимошенко.
Інший представник нового “союзу імені Тимошенко” — Анатолій Гриценко на питання “Прямого” щодо можливого зближення між “Батьківщиною” та “Громадянською позицією” не зміг дати чіткої відповіді і порадив звернутися за коментарем до “хазяїна вашого каналу [Прямого]”…
Ні Святослав Вакарчук, ні його прес-служба взагалі не відреагували на таку пропозицію.
Отже жоден з потенційних партнерів Тимошенко не тільки не підтвердив, а й намагався максимально дистанціюватися від такого союзу. “Прямий” з’ясовував навіщо в такому випадку лідерка “Батьківщини” влаштувала це уявне об’єднання та співпрацю.
Спроба вийти в поле
Тут варто погодитися з Андрієм Садовим про те, що “У Львові треба говорити хороші слова про мера Садового, за якого голосують львів’яни, і Вакарчука, якого люблять як громадського діяча і співака”.
Тобто, демонструючи прагнення до співпраці з Садовим, Вакарчуком та Гриценком, Тимошенко намагається стати на їхнє електоральне поле, а згодом там і закріпитися. І тут вона вже досягла певного успіху, бо зробила перший крок і привернула до себе увагу.
Володимир Яворівський в ефірі “Прямого” зауважив, що “Тимошенко пішла на випередження. І вона вже цей тайм виграла, тому що вона це запропонувала. І все. А тепер така ситуація… Вона просто запропонувала”.
Тобто вона тепер змушує всіх трох кандидатів та їхній апарат працювати над тим, щоб спростовувати чи пояснювати те чого не існує. Водночас вона отримує безкоштовну рекламу (якість цієї реклами не має значення) на майданчиках своїх уявних союзників, куди вона б нізащо не потрапила. Також завдяки цьому вона використовує так званих союзників як щит від негативної реакції громади — бо виборець оцінює не Тимошенко, а ставить питання чому його кандидат знаходиться поряд з нею?
“Один з найнижчих антирейтингів – у Гриценка. У Тимошенко достатньо високий антирейтинг. Роблячи пропозицію Гриценку, далі вже ніхто не буде пам’ятати, хто там з ким і як. “Друг мого друга”, – вважає Ілля Пономарьов.
На думку народного депутата України Ганни Гопко, єдиний вихід з цієї ситуації полягає в тому, що “що суспільство нарешті повинно навчитися аналізувати. І те, що ми зараз бачимо, що хтось згадує старі схеми і так далі… У нас політики борються за владу. Вони не хочуть говорити про національні інтереси” – заявила Гопко в ефірі “Прямого”.
Будь-яка спроба з боку “союзників” спростувати інформацію про співпрацю з Тимошенко дозволяє їй зробити гучну заяву про те, що ці політичні сили не тільки не хочуть об’єднатися, а ще й працюють на владу, Путіна, знищення країни тощо. І будь-яке спростування лише зменшуватиме рейтинг цих політичних сил.
На думку народного депутата Борислава Берези у такий спосіб Тимошенко намагається забрати рейтинг безперспективних кандидатів. “До тієї пори, поки Садовий не висунув себе в кандидати, пан Гриценко дійсно міг вийти у другий тур. Після того, як Садовий висунув… Ми маємо математичний розклад, як Гриценко майже не виходить у другий тур. Це ще пару людей вийде? І після того буде проблема. Тому вона їм пропонує, з точки зору математики, електоральної математики: підтримайте мене – я вам щось запропоную”, – прокоментував Береза в ефірі “Прямого”.
У випадку, якщо “троє непрохідних” не пристануть на умови Тимошенко, вона може висунути себе єдиним кандидатом. Від кого буде цей кандидат — не має значення.
Жодних причин для об’єднання немає
На думку аналітиків та експерті говорити про будь-який союз зараз не варто і всі ініціативи Тимошенко, що до єднання ще більше заплутають електорат і збільшать кількість тих, хто сумнівається. Однією з причин є те, що основою для такого союзу є негативна ідея, як зазвичай призводить до програшу.
“Насправді вони всі не люблять Порошенка. Це правда. Але не можна об’єднуватися на негативній ідеї – повинна бути позитивна програма. Тому що ми пам’ятаємо ще аналогію – блок “Не Так!”, який був проти НАТО, і медведчуківський блок був, який теж пропонував негатив. Відповідно, він теж пролетів і програв”, – прокоментував “Прямому” Юрій Луканов.
Політолог Володимир Фесенко вважає, що зараз не буде жодного об’єднання “Тому що домінують партійні та особистісні інтереси”, – про це він заявив в ефірі “Прямого”.
Найважливіше в заяві Тимошенко не те, що вона прагне об’єднатися або зблизитися з політичними опонентами, а нещирість та готовність заради кількох пунктів у ретингу змінити політичні погляди і відступитися від власної програми.
Саме на це звернув увагу Ілля Пономарьов. “Але я б хотів звернути увагу на річ, яка, як мені здається, тут дуже тривожна, над якою, напевно, всім треба добре подумати. Юлія Володимирівна вже протягом досить довгого часу намагається вдавати з себе соціал-демократичного політика. І помірно ліві погляди, і вся її програма… Вона практично єдина, хто зараз говорила про серйозну економічну і соціальну програму, яку вона вже представляла. Вона вся спрямована туди “вліво”.
Всі інші кандидати, яким вона зараз зробила пропозицію, – це кандидати з яскраво вираженою неоліберальною позицією. І Гриценко, і Садовий – це з правого спектру. Якщо соціал-демократ вважає для себе можливим робити подібні пропозиції людям, які точно сповідують іншу точку зору, то наскільки вона щира як соціал-демократ? Ось це ось велике питання”, – заявив він в ефірі “Прямого”.
Отже, заява прес-служби Юлії Тимошенко про співпрацю за Анатолієм Гриценко, Андрієм Садовим та Святославом Вакарчуком свідчить про намагання у будь-який спосіб здобути додатковий рейтинг та зменшити рівень токсичності, який зависокий у лідерки “Батьківщини”. А те, що вона не погоджувалася з бажаними союзниками означає, що вона з’явилася, як реакція на певну кризову ситуацію, яку потрібно терміново замніти іншою гучною подією. Схоже на те, що політтехнологи Тимошенко впоралися з завданням і сфокусували увагу на одному питанні. Але водночас вони чи випадково, чи свідомо показали, що лідерка “Батьківщини” може змінити свої погляди та політичний вектор заради власної потреби…