В уряді планують реформувати вугільну галузь України

08.06.2020 15:39   -

Під час зустрічі виконуючої обов’язки Міністра енергетики України Ольги Богуславець із головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом чиновниця розказала про наміри реформувати вугільну галузь.

«У нас залишається стратегічне глобальне завдання – трансформувати і реформувати вугільну галузь, визначитись з подальшою долею державних вугледобувних підприємств. Найболючіше питання – реформування  шахт у «мономістах», населення яких повністю залежить від їх роботи. Ми повинні поставити інтереси людей на перше місце та забезпечити енергетичну безпеку країни. Ми хочемо використати досвід європейських та інших країн, яким вдалося успішно вирішити аналогічні проблеми», – зазначила в.о. Міністра.

Нагадаємо, що ще минулого року завдання реформування вугільної галузі президент Зеленський ставив колишньому міністру Олексію Оржелю – основна задача полягає у визначенні тих державних шахт, які підлягатимуть модернізації. Зеленський також говорив про необхідність закриття шахт, які не доцільно модернізувати.

Яка шахта, на жаль, вже не домодернізується, і тоді треба знайти людям іншу роботу, держава має надати, де зарплата така сама або краще, не менше“, – заявляв Зеленський.

Один із можливих шляхів реформування вугільної промисловості – приватизація державних шахт. Проблема полягає в тому, що більшість державних шахт є нерентабельними і збитковими. Іншими словами, ймовірність їх продажу є дуже мала і держава підтримує їх існування через те, що навколо таких шахт сконцентровані цілі містечка в Україні.

Таким чином, основна проблема для уряду – це пошук можливостей перенавчання звільнених шахтарів, їх працевлаштування в інших сферах економіки та їх соціальна підтримка на період тимчасової непрацездатності.

%d1%88%d0%b0%d1%85%d1%82%d0%b8 %d1%81%d0%b2%d1%96%d1%82%d0%bb%d0%be