В Україні започаткують журналістську премію імені Георгія Гонгадзе

08.04.2019 14:00   -
Автор:

В Україні планують започаткувати премію імені Георгія Ґонґадзе у сфері журналістики. В Українському домі в Києві 9 квітня 2019 року о 14:30 відбудеться прес-конференція з нагоди започаткування цієї премії.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Громадське“.
Премія покликана підтримати журналістів, які слідують принципам та цінностям незалежної журналістики, демонструють професійність,
компетентність, інноваційність, створюють матеріали, що призводять до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні, а також роблять суттєвий внесок у розвиток медіасередовища в цілому.
Її засновником став Український ПЕН спільно з Асоціацією випускників Києво-Могилянської бізнес-школи та виданням «Українська правда».
На заході оголосять дату нагородження лауреата, суму винагороди, а також інші деталі, пов’язані з присудженням відзнаки.
Лауреатів Премії обиратиме журі у складі 9 осіб. Серед них члени родини Георгія Ґонґадзе, представники Українського ПЕН, «Української правди», Асоціації випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи, а також медіаексперти, громадські діячі та інтелектуали.
Нагадаємо, Гонгадзе, який викривав владу при президенті Леоніді Кучмі, зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Убитого журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві.
29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Гонгадзе. Апеляційний суд залишив у силі вирок. 10 січня 2018 засудженому за вбивство Гонгадзе Пукачу переглянули термін за «законом Савченко».
У 18-річницю вбивства Ґонґадзе журналісти та правозахисники закликали українську владу публічно відзвітувати про хід розслідування справи.