В Україні хочуть заборонити продавати домашню свинину і яловичину

23.03.2018 17:00   -
Автор:

З 1 січня 2020 року в Україні може бути введена заборона на забій худоби на несертифікованих бійнях. Таке м’ясо можна буде використовувати виключно для власних потреб.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на UBR.
Відповідні зміни вносить законопроект №7489, який Головне науково-експертне управління Верховної Ради рекомендувало схвалити в першому читанні.
Зазначається, що продавати таке м’ясо на ринках навіть в невеликих обсягах можуть назавжди заборонити.
Проте наразі обмежувальні заходи не такі суворі до домашніх господарств. Аж до 2025 року закон «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів» дозволяє їм реалізовувати без обмежень м’ясо копитних тварин, забитих в кількості до 3-х голів на день. А з 2025 року продавати такий продукт дозволено на ринках, розташованих в радіусі 50 кілометрів від місць забою.
Всі ці послаблення і пропонують усунути автори законопроекту №7489. Таким чином, невеликим домашнім господарствам залишиться 2 варіанти: везти тварину на сертифіковану бійню або використовувати м’ясо для власних потреб.
Виняток залишать тільки для домашньої птиці, кролів та нутрій: їх можна буде забивати в домашніх умовах в кількості не більше 10 голів на день.
За введення цієї норми проголосував і аграрний комітет Ради – він також рекомендував депутатам прийняти пропоновані зміни.
Тим часом експерти вважають, що норма практично рівносильно геноциду домашнього тваринництва. А декларована його авторами мета – попередження поширення небезпечних недуг – не має нічого спільного зі справжніми мотивами.