В українській армії зможуть служити люди з інвалідністю

25.02.2019 18:45   -
Автор:

Українці з інвалідністю зможуть служити в армії нарівні зі здоровими громадянами. Силою забирати в армію таких людей ніхто не буде, однак люди, які мають належну кваліфікацію, мотивацію, бойовий досвід і бажання захищати країну, зможуть записатися добровольцями, розповідає народний депутат України Іван Винник.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням «Znaj.ua».
Відповідно до законопроекту, вже вступив в силу, військовослужбовці, яких спеціальна медкомісія визнала непридатними до військової служби за станом здоров’я, зможуть служити в Збройних силах України.
«Якщо людина втратила, припустимо, кінцівку внаслідок поранення, питання: така людина може працювати у військовому комісаріаті або у штабі, або обслуговувати радар військовий або працювати з радіозв’язком? Безумовно, може!», — розповів депутат.
Але це стосується фізичної інвалідності. У тому випадку, якщо військовий психічно хворий або у нього сенсорні розлади, потрапити в ЗСУ буде нереально.
Крім того, військові можуть звільнитися або укласти новий контракт, якщо їх службу примусово продовжили в особливий період після закінчення строків попереднього договору. Тобто, військовослужбовці, які уклали контракт «до закінчення особливого періоду» у першій половині 2016-го і раніше можуть розірвати контракт і залишити армію або укласти новий договір.