В Україні зменшили термін покарання за згвалтування неповнолітніх

11.01.2019 17:15   -
Автор:

У п’ятницю, 11 січня, в Україні набули чинності кілька норм Закону Про запобігання та протидію домашньому насильству.
Про це пише “Znaj.ua“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Домашнє насильство тепер спричинить за собою дійсно більш суворе покарання. Тирани будуть засуджені до громадських робіт на термін від 150 до 240 місяців, або півроку сидіти в тюрмі. В особливо важких випадках за домашнє насильство передбачений тюремний строк від двох до п’яти років. Крім того, абьюзерам в судовому порядку буде заборонено писати, дзвонити і наблизитися на певну відстань до потерпілим.
Також у разі виявлення фактів домашнього насильства правоохоронні органи, управління соцзахисту населення, центри сім’ї і молоді або служби у справах дітей повинні пропонувати постраждалим звертатися в спеціалізовані центри.
Крім того, в Україні зменшується мінімальний термін кримінальної відповідальності за зґвалтування неповнолітніх.Тепер злочинців чекає позбавлення волі від 8 до 15 років, раніше санкція передбачала термін від 10 років.
За примушення до шлюбу; до продовження примусово укладеного шлюбу; до вступу в співжиття без укладення шлюбу; до продовження такого співжиття; примус до переїзду в іншу країну з однією з вищезазначених цілей українців тепер будуть карати арештом на строк до шести місяців або обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.
Вже сьогодні українців чекають зміни у сексуальному житті — 11 січня вступають в силу поправки до Кримінального кодексу. Оновлений документ встановлює більш жорсткі покарання за домашнє насильство та схиляння до сексу.
Отже, якими будуть нові правила інтиму і радять експерти сімейним парам бігти до нотаріусів.
Зміни в Кримінально-процесуальний кодекс нардепи прийняли у грудні 2017-го, а президент підписав їх рівно рік тому. Раніше зґвалтуванням вважався статевий акт, здійснений з погрозами або застосуванням сили, але з завтрашнього дня це злочин у законі визначається як “проникнення в тіло партнера без його добровільної згоди”.