«В Україну повертаються свавілля, вибіркове правосуддя та політичні переслідування», – вчені та суспільні діячі звернулись до Зеленського

15.06.2020 09:06   -

Вчені, громадські активісти, митці, дипломати, політики і просто небайдужі громадяни звернулися до президента Володимира Зеленського із попередженням – його керівництво має всі ознаки прагнення сформувати «поліцейську державу», зменшити політичні та громадські свободи в Україні.

Текст звернення опублікував автор даної ініціативи Іосіф Зісельс, колишній політичний в’язень і активіст, на своїй сторінці у Фейсбук.

«Шановний Володимире Олександровичу! Звернутись із цим листом нас спонукали останні події, які повертають нашу державу у часи Януковича. Сваволя, вибіркове правосуддя, політичні переслідування після Революції Гідності мали назавжди полишити Україну. Ми обурені діями ДБР та ОГПУ, які повертають ці огидні явища в українську дійсність. Це – ознаки формування в Україні поліцейської держави», – йдеться у зверненні до Зеленського.

Звернення підписали відомі українські діячі та вчені, серед яких Костянтин Сігов, філософ та громадський діяч, керівник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА, Олексій Панич, філософ, перекладач, член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу, Сергій Квіт, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», міністр освіти і науки України (2014-2016), Ігор Юхновський, академік НАНУ, герой України, учасник Ініціативної групи «Першого грудня» та інші небайдужі громадяни.

На думку підписантів звернення, переслідування колишнього президента України Перта Порошенка набули системного та цілеспрямованого характеру, що дає всі підстави вважати за ангажованість правоохоронних органів. Небезпека подібної діяльності полягає не лише для збереження демократії в країні, але і ставить під загрозу існування самої української державності.

«Найкраще, що може зробити нинішня владна команда – це припинити політичні переслідування і зосередитись на об’єднанні українського суспільства у протидії російській агресії, почати займатись відстоюванням інтересів України на міжнародній арені та покращенням рівня життя людей в Україні», – наполягають ініціатори звернення.