В Україні зміниться процес отримання водійських посвідчень: нові правила

27.05.2023 08:13   -

В Україні вже з 1 червня розпочинається пілотний проект МВС щодо проведення іспитів на отримання водійських посвідчень за новими принципами. В рамках цього проекту передбачена аудіо- та відеофіксація як теоретичних, так і практичних іспитів.

Першими на нові правила переходять Львівська, Одеська, Вінницька та Київська області. Усі інші регіони приєднають до проекту до кінця 2023 року, повідомили у Головному сервісному центрі МВС.

У зазначених регіонах буде впроваджено талони попереднього запису на практичний іспит на авто категорії В. Записатися можна у терміналах сервісних центрів МВС або через електронний запис. Крім того:

  1. майбутній водій зможе вибрати, якою машиною проходить іспит – автошколи чи сервісного центру;
  2. у приміщеннях для теоретичних іспитів буде встановлено чотири відеокамери та мікрофон;
  3. при здачі практичного іспиту на права категорії В вестиметься відеозапис у салоні: зніматимуть руки та ноги як кандидата у водії, так і екзаменатора;
  4. розмова в салоні також записуватиметься.

У МВС вважають, що такі правила дозволять зробити проходження іспитів чесним, наприклад, екзаменатори не зможуть підказувати. Крім того, аудіо- та відеофіксація допоможе майбутнім водіям за необхідності оскаржити результати теоретичного іспиту та довести свою правоту.

За матеріалами “Obozrevatel“.