Українці витрачають на їжу набагато більше, ніж європейці

18.01.2020 14:07   -
Автор:

Ресурс Точка зору наводить цікаву статистику – порівняня цін на продукти харчування в Чехії та Україні.
Автори зазначають, що якщо за сьогоднішнім курсом НБУ 1 чеська крона дорівнює 1,05 гривень, для простоти розрахунків і порівняння цін можна вважати ціни 1 до 1.
Наведене порівняння бере до уваги деякі поширені продукти.
Результати порівняння виглядають так:
Банан: Чехія 16,90 – Україна 26,90.
Сир моцарела: Чехія 15,90 – Україна 32,90.
Сир 0,25 кг: Чехія 14,90 – Україна 42,90.
Сир Гауда кг: Чехія 126 – Україна 209.
Молоко 1л: Чехія 15,90 – Україна 24,90.
Курячі ніжки кг: Чехія 59,90 – Україна 75.
Нутелла 350г: Чехія 64,90 – Україна 104.
Похожее изображение
Однією з причин такого стану речей є існування монополій в Україні, натомість у Чехії переважають дрібні виробники, що породжує конкуренцію і стимулює зниження цін.
«У нас играют роль монополисты. Большие игроки – монополисты, они завышают цены и могут держать их, потому что у нас нет конкуренции на рынке. Если бы у нас было много предприятий, фермерских хозяйств, они могли бы сбивать цену. Сейчас они не могут этого сделать, поэтому цена держится», – відмічав ще у 2018 році економіст Віталій Кузьмін.

З того часу ситуація не змінилася – антимонопольний комітет України активністю не славиться, а ефективні економічні реформи не проводяться.
Загалом, якщо в європейських країнах громадяни витрачають на харчі близько 20% місячного доходу, то українці – до 80%.
Нагадаємо, що середня зарплата в Чехії становить, за офіційними даними за 2019 рік 1255 євро (33759.88 гривень за курсом січня 2020 року), а середня зарплата в Україні на кінець 2019 року – 10679 гривень.
Похід до продуктового магазину для більшості українців перетворився на випробування з витримки і самоконтролю.
Днепр. Главное