В Україні скасують пільговий проїзд: з’ясувалися нюанси монетизації

16.03.2018 11:00   -
Автор:

Безкоштовний проїзд в українському транспорті буде скасовано після запуску монетизації пільг. Пільговики вже висловили свою стурбованість цими нововведеннями. При цьому водії маршруток – у захваті.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на «Обозреватель».
Як відомо, сума не є єдиною і фіксованою для всієї країни: розмір компенсації буде щорічно визначатися обласними та столичною адміністраціями на відповідний рік. Кабмін лише затвердив основний принцип розрахунків на місяць: середня вартість проїзду множиться не менше ніж на 30 поїздок.
При цьому афганці вже оголосили, що мають намір страйкувати.
«…Ми збираємо нашу раду і будемо приймати рішення, як реагувати на такі постанови. Що таке 120 грн. На проїзд? Ну це ж смішно. Ми не вирішимо, як будемо діяти, але діяти будемо однозначно. Можливо, страйкувати, перекривати дороги і мітингувати. Це ж несправедливо. Не можна цього допустити», – розповіли вони.
А ось ветерани АТО вітають таке рішення, однак, підкреслюють, що потрібно вдосконалити механізм.
«Прогресивні люди вважають постанову правильною. Пільговий проїзд – це пережитки радянських часів. Але інше питання в механізмі – як все це буде реалізовуватися і яка буде сума монетизації. Остаточне рішення Київради покаже, чи є привід для паніки і занепокоєння. Звичайно, 30 поїздок – це занадто мало для Києва, де люди користуються не одним видом транспорту в день. Поки 60 поїздок – це той мінімум, від якого потрібно відштовхуватися, розглядаючи питання», – заявив заступник голови Київської міської спілки ветеранів АТО Антон Колумбет.
Тим часом водії та кондуктори громадського транспорту відповідають – за проїзд повинні платити всі.
Монетизація пільг на проїзд передбачена законом № 1774 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який був прийнятий Верховною Радою ще 6 грудня 2016 року. Законом було передбачено, що порядок монетизації визначає Кабінет міністрів.