В Україні підскочили ціни на їжу: що здорожчало найбільше
В Україні відчутно здорожчала їжа. За рік – з липня 2022 року до липня 2023-го – ціни зросли на 12,8%. Найбільше – на яйця, які здорожчали одразу на 56,4%.
Про це повідомляє Держстат. За його даними, на всі інші товари ціни зросли не так сильно, хоча й досить помітно.
Так, більш ніж 20% додала в ціні низка продуктів. Зокрема:
- фрукти – 25,1%;
- м’ясо та м’ясопродукти – 22,3%.
Також одразу кілька позицій здорожчали більш як на 10%. Мова про:
- рибу та продукти з риби, ціни на які зросли на 17,9%;
- сир та творог – на 13%;
- масло – 12,7%;
- молоко – 10,6%;
- цукор – 10,1%.
Дещо менше здорожчав хліб – на 9,7%. Макаронні вироби зросли у ціні на 4,5%. Овочі – на 2,6%. Хлібопродукти – на 0,9%.
Водночас, одна позиція подешевшала. Ціни на олію знизилися на 6,3%.
Що відбувається з овочами
Тим часом, в поточному моменті ціни на овочі борщового набору в Україні досягли нижньої планки. Йдеться про:
- картоплю;
- цибулю;
- капусту;
- моркву;
- буряки.
Як розповів Іван Стефанишин, радник директора з агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар”, вартість просіла навіть порівняно з початком серпня минулого року. Причина – надлишок основних овочів.
“Посаджено дуже багато борщового набору і немає на нього попиту – пропозиція надто велика. Це свідчить про нестабільність нашого виробництва та бажання заробити за день купу грошей. Як для населення ситуація чудова, а для виробника – катастрофічна”, – сказав Стефанишин.
За матеріалами OBOZREVATEL.