В Україні нарешті з’явився мовний омбудсмен. Роботи дуже багато, але робити її необхідно!

09.07.2020 12:30   -
Автор:

Кабінет Міністрів України у середу, 8 липня, призначив викладача української мови Тараса Креміня на посаду уповноваженого із захисту державної мови. Про це представник Кабміну в Верховній Раді Василь Мокан повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Співавтора мовного закону, ексдепутата від “Народного фронту” Тараса Креміня обрано і призначено на посаду уповноваженого із захисту української мови!

Кремінь народився в 1978 році, є викладачем української мови та літератури, а також англійської мови та зарубіжної літератури. Має науковий ступінь кандидата філологічних наук.

Зараз Кремінь – професор у двох університетах Миколаєва. У 2010 році він став депутатом Миколаївської обласної ради. У 2014 році Кремінь був обраний головою Миколаївської обласної ради. З 2014 по 2019 рік очолював підкомітет комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

Нагадуємо, що у квітні цього року попередня уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова, призначена на цю посаду у листопаді 2019 року, заявила про свою відставку. Вона пояснила це рішенням зволіканням зі створенням секретаріату мовного омбудсмена. А 25 червня український уряд створив секретаріат уповноваженого із захисту державної мови та затвердив граничну чисельність його співробітників в 50 осіб.

Тарас Кремінь повідомив журналістам, що найпершим завданням на новій посаді він бачить “підготовку і затвердження Кабінетом Міністрів державної програми опанування державної мови“. Така програма, за його словами, має містити, зокрема, якнайшвидше відкриття курсів з безкоштовного вивчення української мови, взаємодію з органами місцевої влади та самоврядування  та з інституціями, які відповідають за освіту, науку, культуру, також у програмі мають бути зауважена реалізація і виконання мовних квот як на телебаченні і на радіо, а це вимагає створення щонайбільше якісного мовного культурного контенту, яке неможливе без збільшення фінансування театральних колективів та естрадних виконавців, збільшення видатків на книговидання та книгорозповсюдження.

Доречно навести цитату пана Тараса, аби краще зрозуміти його наміри:

“… Українська мова – це є один із чинників національної безпеки й оборони. Тому мова є не тільки консолідуючим фактором і фактором єднання – це і наше майбутнє, фактор який демонструє рівень ставлення українського народу до своїх цінностей. І якщо ми не поважаємо такі ключові, базові речі, на яких тримається будь-яка держава світу, то, відповідно, ми маємо й таке ставлення до себе“.

У Тараса Кременя було двоє конкурентів: львівський активіст Святослав Літинський, який виграв велику кількість судів щодо захисту української мови та Світлана Бронікова, яку в останню мить вніс новий міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко. Саме проти обрання кандидатки від мінкульту виступала низка активістів.

Професор Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду “Демократичні ініціативи” Олексій Гарань, вважає, що кандидатура  Кременя стала компромісним варіантом для урядовців, адже новому омбудсмену за нинішньої влади необхідно бути і рішучим, і лояльним, і гнучким водночас. З одного боку посада передбачає вимагати дотримання мовного закону від держслужбовців, від сфери обслуговування, дотримання квот на радіо та телебаченні, а з іншого боку моновлада «Слуг народу» та їхніх союзників, які нехтують українськими законами, а вже виконанням закону про державну мову вони точно не переймаються, а ще й намагаються змінити чи скасувати закон, аби маргіналізувати українську мову, позаяк всі продукти створені 95 кварталом були іноземною мовою.

Найперші завдання для новопризначеного омбудсмена – це формування секретаріату та реагування на порушення чинних норм закону, підкреслив у коментарі для DW член експертної групи із питань мовної політики при Кабміні Сергій Оснач. “Також законом передбачено запровадження безкоштовних курсів української мови. У цьому плані ні попередній уряд, ні чинний не вжив необхідних заходів. Роботи в уповноваженого буде дуже багато“, – каже фахівець. Він сподівається, що новий омбудсмен буде не лише декоративною посадою, а зможе і реально виконувати покладені на нього законом функції. За словами співрозмовника, громадськості Тарас Кремінь відомий “з позитивного боку, як людина, яка дбає про інтереси української мови”.

Автор – Боніфацій