В Україні можуть істотно підвищитися тарифи на інтернет

16.12.2019 10:30   -
Автор:

Законопроект «Про електронні комунікації», прийняття якого може привести до істотного підвищення тарифів на інтернет, розгляне робоча група при парламентському комітеті.
Одне з положень даного документа може спричинити витіснення дрібних провайдерів більшими. У підсумки вартість послуг інтернет в Україні може бути піднята до рівня європейських. В Європі доступ до якісної інтернету коштує близько 100 євро на місяць, передає InternetUA.
Йдеться про норму, яка передбачає взаємоз’єднання мереж. Документ передбачає право постачальника електронних комунікаційних послуг на спільне використання інфраструктури електронних комунікаційних мереж та її елементів на договірних засадах.
Якщо в чинному законі «Про телекомунікації» норми взаємодії мереж і їх регулювання передбачено тільки для телефонії, то в новому законопроекті норми поширюються на доступ до інтернету. Глава Комітету інтернет-асоціації України з питань захисту економічної конкуренції Олександр Арутюнян дотримується думки, що краще буде залишити стару норму.
«Що стосується інтернет-провайдерів, то тут ця норма, м’яко кажучи, не потрібна взагалі. Наслідком її впровадження стане суттєва бюрократичне навантаження на дрібний і середній бізнес, причому повністю невиправдана. Крім того, у впровадженні цієї норми проглядається можлива корупційна складова, так як регулятор тепер зможе вказувати провайдерам, яке обладнання повинно використовуватися при взаємоз’єднання, як воно повинно використовуватися, і регулювати ціни на з’єднання. Це може в принципі привести до колапсу на ринку», — сказав Арутюнян.
Деякі провайдери підозрюють, що норму лобіювали великі гравці ринку, у яких є можливість встановлювати ціни на доступ до інтернету і ТБ набагато нижче, ніж дрібні або середні провайдери.
«Дрібний оператор буде змушений давати великому свою мережу, віддавати свого клієнта, а великий буде давати цьому клієнту послугу безкоштовно», — зазначив Арутюнян.
Такі дії можуть призвести до того, що великі оператори, витіснивши з ринку інших гравців, встановлять монополію.