В Україні готують нову реформу вузів і коледжів: що зміниться для студентів

22.09.2023 20:09   -

Міністерство освіти пропонує закрити частину університетів та коледжів України, аби модернізувати систему вищої освіти та зробити її більш ефективною.

У МОН розробили новий законопроект, в якому пропонується скоротити кількість вищих навчальних закладів. У документі зазначено, що найбільш розвинені коледжі планується перетворити на самостійні навчальні заклади, або приєднати їх до місцевих вишів. Це пояснюється тим, що більшість закладів пропонують такі ж спеціальності, як є і в місцевих університетах. При цьому вони не мають розвиненої технічної та матеріальної інфраструктури, тому не можуть забезпечити якісну освіту.

Таким чином будуть підвищуватися вимоги до якості освіти, а освітня система буде більше орієнтована на розвиток професійно-технічних закладів та навчання робітничим спеціальностям.

«Україні не потрібно стільки вишів, як зараз», — заявляє Оксен Лісовий.

Він також додав, що зараз нікого не здивувати інженерами-радіотехніками, які працюють пакувальниками на складі, або дипломованими юристами, що продають квитки у громадському транспорті.

«При цьому потрібно буде переглянути не лише систему післяшкільної освіти, а й шкільної. Зокрема, у середній школі всім дітям даватимуть лише базову освіту. До її закінчення і діти, і батьки повинні будуть визначитися, куди йти далі: у світ робочих спеціальностей, або далі «прокачувати мозок» в університетах», — розповідає Оксен Лісовий.

У Дніпрі в 2023 році вже були проведені заходи з приєднання вищів. Український державний хіміко-технологічний університет та Придніпровську державну академію будівництва та архітектури приєднали до Українського державного університету науки та технологій.

Про інші ВНЗ Дніпра інформація від Міністерства освіти наразі відсутня. 

За матеріалами «Наше місто» .