В Україні будують нові водогони через підрив Каховської ГЕС: на що вже виділили гроші

08.06.2023 14:05   -

В Україні витратять 1,5 млрд грн на будівництво нових магістральних водогонів. Вони мають забезпечити постачання води до тих населених пунктів, які через підрив Росією Каховської ГЕС ризикують залишитися без водопостачання.

Відповідну пропозицію Кабміну 8 червня схвалив бюджетний комітет Верховної Ради. Як пояснив нардеп Олексій Гончаренко (“ЄС”), планується експериментальний проєкт з будівництва таких магістральних водопроводів:

  • Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище;
  • Марганець – Нікополь, Хортиця (ДВС2) – Томаківка.

Загальна протяжність водогонів становитиме 87 км. Водопроводи дозволять постачати воду до Нікополя, Марганця та Кривого Рогу.

Як повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль, роботи вже ведуться. Також Кабмін запропонував виділити 846 млн грн чотирьом областям на забезпечення питною водою. Йдеться про Дніпропетровську, Херсонську, Запорізьку та Миколаївську області.

При цьому терміни будівництва та запуску водогонів на цей момент не озвучуються. Внаслідок підриву Каховської ГЕС низка населених пунктів виявилася затоплена, шкода завдана як економіці регіонів, так і екології. Масштаби руйнувань та втрат можна буде оцінити приблизно через тиждень, коли рівень води опуститься і можна буде розпочати роботи з відновлення та ремонту.

За матеріалами OBOZREVATEL.