В Україні 21 травня відзначають День Європи

21.05.2022 13:07   -

Згідно з указом Президента, урочисту дату встановили із 2003 року, – День Європи щороку відзначають в Україні у третю суботу травня.

У Європі також існує свято з аналогічною назвою, яке щороку відзначають 9 травня. Цього дня 1950 року міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив із закликом до об’єднання повоєнних європейських держав для їхнього розвитку та процвітання в майбутньому. Промова політика стала першим кроком на шляху до об’єднаної Європи.

У мирний час на центральних площах Києва, Харкова, Одеси, Львова та інших великих міст нашої країни проводять святкові заходи, презентації про історію та культуру європейських країн, концерти, тощо. В умовах воєнного стану проведення масових заходів не рекомендується, це може бути небезпечним через загрозу ракетного обстрілу та провокацій з боку окупантів.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко привітав українців з Днем Європи.

«Для нас цей день символічний в тому, що ми не просто повертаємось, ми вже є в Європі», – йдеться у вітанні міністра в Телеграмі.

За його словами, «Україна спокон віків була європейською країною. Про це свідчить не тільки розташування нашої країни, а й наша історія і численні взаємини київських князів з європейськими династіями».

«Наша культура, мистецтво, традиції та цінності – завжди були європейськими. Але знадобилося чимало років після здобуття нашої незалежності та численні жертви сьогодення, щоб ні в кого з наших сусідів не виникало сумнівів у тому, що Україна є невід’ємною частиною Європи», – наголосив Ткаченко.

Як підкреслив міністр, «ми боремося за демократичні європейські цінності і виступаємо щитом для всього цивілізованого світу».