В Австрії запровадили локдаун для невакцинованих

17.11.2021 12:43   -

Уряд Австрії почав блокувати нещеплених. Тепер місцеві правоохоронці перевіряють статус вакцинації у випадкових людей на вулиці. Якщо ж щеплень немає — доведеться сплатити штраф, – повідомляє CNN.

З 15 листопада в Австрії почав діяти локдаун для тих, хто не має вакцинації від COVID-19.

Таке рішення ухвалили через стрімке зростання кількості хворих у країні. За деякими даними, за останні дні в Австрії інфікувалоя більше людей, ніж за весь час пандемії. Лікарі запевняють: міра необхідна, адже місця в лікарнях уже переповнені.

З близько 9 мільйонів осіб, що проживають у країні, вакцинувалась близько третина населення. Це вважається одним із найнижчих показників у Західній Європі.

Наразі місцеві поліцейські мають право підійти до випадкової людини на вулиці, дорозі, у ТЦ, кафе, ресторані, непродовольчому магазині та перевірити сертифікат про вакцинацію. Якщо щеплень немає — порушник має сплатити штраф у розмірі щонайменше 500 євро. Якщо відмовитись від перевірки, то штраф буде ще більшим — 1450 євро.

Невакциновані жителі можуть залишати будинок тільки за поважної причини (поїздка на роботу, придбання продуктів тощо). Виняток зробили лише для дітей віком молодше 12 років та людей, що вже перенесли хворобу.

Такий спосіб мотивації людей до щеплення спрацював — у центрах вакцинації почався справжній ажіотаж.

Проте є й такі, яким локдаун не до вподоби, — сотні людей вийшли на вулиці з протестами.