Ув’язнена окупантами в ОРДЛО українка Довгаль зазнала тортур і потребує негайної госпіталізації, – Денісова

07.02.2022 10:55   -

Українка Світлана Довгаль, яку окупанти майже 3 роки утримують у Донецьку, хворіє на діабет і пережила катування, – повідомляє Офіс омбудсмана.

Світлана Довгаль зникла 22 липня 2019 року в Донецьку. Після початку російської окупації вона виїжджала до Києва в пошуках роботи, але згодом повернулася додому та працювала адміністратором в одному з готелів.

Майже весь час окупанти утримували жінку у в’язниці “Ізоляція”. За словами інших полонених українців, після допитів Світлану Довгаль бачили в синцях. Вибиваючи “зізнання”, над жінкою знущалися: били, катували електричним струмом, тримали у підвалі. 

Українку звинувачують у “шпигунстві на користь України”.

За інформацією омбудсмана, після перенесених тортур у жінки загострилися хронічні захворювання, спричинені цукровим діабетом. Через хворобу щитовидної залози Світлана Довгаль потребує постійного вживання ліків.

У СІЗО Донецька українці не надають жодної медичної допомоги. Ліки, які намагається передати мати, до жінки не потрапляють.

“Такі дії стосовно громадянки України Світлани Довгаль є порушеннями не лише українського законодавства, але й норм міжнародного права, в тому числі Женевських Конвенцій 1949 року про правила ведення війни, Додаткових протоколів до Женевських Конвенцій від 1977 року та Європейської Конвенції із захисту прав та основоположних свобод людини 1950 року”, – наголосила Людмила Денісова.

Омбудсман звернулася до керівництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні терміново здійснити візит до Світлани Довгаль, сприяти її негайній госпіталізації та забезпечити кваліфікованою медичною допомогою, а також просить координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер особисто втрутитись задля надання відповідної допомоги.