Уряд спрямує гроші на серіали замість апаратів штучної вентиляції легень

30.10.2020 15:22   -

Спочатку на дороги, а тепер уряд дозволив використовувати гроші з COVID-фонду на патріотичні серіали.

Дорога в кредит: чи врятує «Велике будівництво» Зеленського економіку? |  Громадське телебачення

Кабінет міністрів України 28 жовтня прийняв постанову, за якою бюджетні кошти з Фонду боротьби з COVID-19 дозволять використовувати для виробництва патріотичних серіалів.

Документ, зокрема, дозволяє використовувати бюджетні кошти на покриття витрат на реалізацію окремих періодів виробництва телевізійних серіалів патріотичного спрямування.

Це дасть можливість ефективніше використати 100 млн грн, виділених на створення цього суспільно значущого аудіовізуального контенту та підтримку кіногалузі в умовах коронакризи, – повідомляє Урядовий портал.

PROJECT PROGRAMMING

Ця постанова дозволяє виділяти гроші на покриття витрат окремих етапів виробництва серіалів. 

У постанові Кабміну №592 від 8 липня 2020 року уряд вже виділяв мільярд гривень для Міністерства культури та інформаційної політики з COVID-фонду. Зокрема, 100 мільйонів виділили для створення та розповсюдження серіалів патріотичного спрямування.

Як зазначають в уряді, ці кошти мають бути використані до кінця поточного року, а тому постала необхідність підтримати не тільки загальне виробництво всього серіалу, але й окремих періодів його створення.

«Це дасть можливість ефективніше використати 100 млн грн, виділених на створення цього суспільно значущого аудіовізуального контенту та підтримку кіногалузі в умовах коронакризи», ㅡ повідомили у пресслужбі Кабміну.

На що ще витрачали кошти з COVID-фонду?

Як зазначали у Міністерстві фінансів, станом на 23 жовтня 2020 року з Фонду боротьби проти коронавірусу витратили 52% коштів. Загалом профінансували загалом 6 сфер: 

  • охорона здоров’я — 5,8 млрд гривень (передбачено 16,3 млрд гривень). Зазначається, що на ці кошти закупили зокрема апарати штучної вентиляції легень та засоби захисту для медпрацівників;
  • соціальний захист — 9,3 млрд гривень (передбачено 10,4 млрд гривень);
  • забезпечення правопорядку — 2,4 млрд гривень (передбачено 2,7 млрд гривень);
  • будівництво і ремонт доріг — 16,3 млрд гривень (передбачено 35 млрд гривень);
  • сфера культури і туризму — 6 млн гривень (передбачено 1 млрд гривень). 

Водночас на початку жовтня стало відомо, що із сотні апаратів штучної вентиляції легень, які планували закупити за гроші з фонду, не придбали жодного. Один тендер зірвався, а другий не відбувся.

Гроші є, апаратів ШВЛ нема: що роблять прикарпатці?

Після запровадження в Україні карантину 13 березня Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету у зв’язку зі створенням в Україні Фонду боротьби з коронавірусом. Цей фонд був створений тимчасово (на період дії карантину) для фінансування додаткових видатків на охорону здоров’я та соціальних видатків, безпосередньо пов’язаних з епідемією.

Для фонду виділили з бюджету 66 мільярдів гривень. До фонду долучили кошти ЄС, урядів інших держав та грантових організацій.