Уряд забезпечить умови розвитку кримськотатарської мови, яка наразі перебуває під критичною загрозою через тиск російської

07.04.2021 17:39   -

Кабінет міністрів на засіданні 7 квітня затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови на найближчі 10 років (до 2032 року). Документ передбачає створення умов для ревіталізації мови, яка, згідно із класифікацією ЮНЕСКО, перебуває під критичною загрозою, – повідомляє представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан.

Концепція передбачає створення законодавчого, інституційного, фінансового та інформаційного забезпечення. Це повинно розширити сфери застосування мови, заохочувати громадян України до її вивчення, а також популяризувати мову серед різних вікових груп.

Як зазначив представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан, вище вказане «забезпечить додаткові передумови» для відновлення територіальної цілісності України.

У документі зазначено, що кримськотатарська мова занепала через перетворення значної частини кримських татар у російськомовних.

Концепція закріплює ідею розвитку мови на основі латинської графіки, як було затверджено ще в 1997 році, а також розширене вивчення в дитячих садах і школах та створення мовних онлайн-курсів.

Також планується оновлення мови і випуск сучасних словників.

Для реалізації концепції при Кабміні створять дорадчий орган — Нацкомісію з питань кримськотатарської мови.