Уряд хоче прийняти закон про накопичувальні пенсії уже в цьому році

18.01.2021 12:22   -

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль висловив побажання, щоб закон про накопичувальну пенсійну систему було прийнято як можна скоріше уже в 2021 році, – повідомляє інтерфакс-Україна.

Шмигаль розказав, що загальна стратегія та деталі запровадження нової пенсійної системи поруч з існуючою уже розроблені урядом, підготовлено відповідний законопроєкт і далі справа за парламентарями.

Ми з Міністерством соціальної політики повністю розробили стратегію введення накопичувальної пенсійної системи. Ми її обговорили і узгодили всі нюанси з профільним комітетом Верховної Ради. Зараз це питання знаходиться в законодавчій площині. Відповідний проект закону підготовлений, будемо просити парламентаріїв прийняти його якомога швидше, щоб в цьому році ця накопичувальна пенсійна система була введена“, – сказав Шмигаль.

Шмигаль підкреслив, що в умовах величезного хронічного дефіциту Пенсійного фонду України, створення альтернативної системи для нормального пенсійного забезпечення українців є нагальною необхідністю. За його словами, той факт, що за роки незалежності в Україні не було створено альтернативної накопичувальної системи пенсій – це абсурд. Раніше Шмигаль обіцяв прийняття закону пронакопичувальну пенсійну систему до 2021 року.

Навіть за умови, якщо відповідний закон буде прийнято, впровадження альтернативної пенсійної системи займе кілька років. Керівниця комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція “Слуга народу”) вважає, що якщо законопроект №2683 про введення загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення буде прийнято у поточному році, то впровадження паралельної пенсійної системи може розпочатись лише у 2023 році.

Нагадаємо, що дефіцит Пенсійного фонду України сягав 13,2 мільярда гривень станом на грудень 2020 року. З початку 2021 року Фонд отримав на 19,7 мільярда гривень менше від планових надходжень по Єдиному соцвнеску. Постійний дефіцит державного Пенсійного фонду не дає можливості і перспектив для підвищення виплат пенсіонерам у майбутньому.