Укрзалізниця представила нові плацкартні вагони, розроблені на підприємстві Дніпра

10.11.2021 19:54   -

Керівництво Укрзалізниці заявило про розробку і впровадження нових плацкартних вагонів. Про це 9 листопада в м. Києві під час форуму «Велике будівництво: нова залізниця» повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін. Нові вагони показали на вокзалі у Києві.

Проєкт оновленого плацкартного вагона підготовлено АТ «ДНІПРОВАГОНРЕМБУД» (АТ «Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів»).

Правда, нові вагони з’являться на українських коліях ще не скоро – в наступному році планується приступити лише до розробки вагонів, адже ще не завершена навіть робота над концепцією. Втім, голова Укрзалізниці відмітив, що коли новий вагон вийде на шляхи, українці будуть задоволені. Оприлюднені фото демонструють, що самих вагонів ще немає, а зроблено лише експериментальний макет.

На зображенні може бути: потяг

Основна новація – вагон планується виготовляти за “капсульною” концепцією: кожен з пасажирів матиме особистій простір і всі предмети для індивідуального користування.

У вагоні передбачено 52 місця збільшених розмірів (довжина 1920 мм, ширина 710 мм). Завдяки плануванню поличок уздовж вагона усі пасажири мають змогу зручно розміщуватись на поличках у напрямку руху. У пропонованому варіанті планування вагона всі пасажири матимуть рівні умови перебування та однаковий набір функціональних пристроїв: у кожного свій стіл, панель керування освітленням із нічним підсвічуванням, індивідуальним світильником для читання, розеткою з роз’ємом USB. Більше того, кожен пасажир матиме особистий простір — шторки дозволяють відокремити кожне місце у повноцінну «капсулу» для комфортного перебування, що дуже важливо при нічному курсуванні вагона. У перспективі можливе встановлення для кожного пасажира інтерактивної панелі для перегляду важливої інформації та розважальних програм“, – так описує проєкт прес-служба УЗ.

У подальшому при розробці проєкту на вагони планується встановлення нового сучасного обладнання (система кондиціювання з індивідуальним керуванням, система екологічно чистого туалету, нове електрообладнання, опалення, водопровід, різноманітне сервісне обладнання).